Business Internaţional

Oraşele chinezeşti reduc restricţiile, dar obiectivul zero-COVID e îndepărtat

Oraşele chinezeşti reduc restricţiile, dar obiectivul...

Autor: Laura Buciu

04.12.2022, 13:41 32

Mai multe oraşe din China, inclusiv Urumqi, în vestul îndepărtat, au anunţat duminică o relaxare a restricţiilor privind coronavirusul, în timp ce ţara încearcă să facă politica de zero-COVID mai prietenoasă după protestele fără precedent de la sfârşitul săptămânii trecute.

Urumqi, capitala regiunii Xinjiang şi locul unde au izbucnit primele proteste, va redeschide mall-urile, pieţele, restaurantele şi alte locuri începând de luni, au anunţat autorităţile, punând capăt restricţiilor stricte după luni de zile.

Nu au existat semne de tulburări semnificative în acest weekend, deşi poliţia a fost prezentă în forţă în zona Liangmaqiao din Beijing şi în Shanghai, în jurul Wulumuqi Road, care poartă numele Urumqi. În ambele locuri au avut loc proteste în urmă cu o săptămână.

Un incendiu în care au murit oameni, produs luna trecută în Urumqi, a declanşat zeci de proteste împotriva restricţiilor COVID în peste 20 de oraşe, după ce unii utilizatori de reţele de socializare au afirmat că victimele nu au putut scăpa din incendiu deoarece clădirea în care locuiau era închisă. Autorităţile au negat acest lucru.

Protestele au reprezentat o demonstraţie de nesupunere civilă fără precedent în China continentală de când preşedintele Xi Jinping a preluat puterea, în 2012.

În zilele care au trecut de atunci, numeroase oraşe au anunţat relaxarea închiderilor, a cerinţelor de testare şi a regulilor de carantină.

Vicepremierul Sun Chunlan, care supervizează eforturile COVID, a declarat săptămâna trecută că abilitatea virusului de a provoca boli a slăbit - o schimbare de mesaj care se aliniază cu ceea ce multe autorităţi sanitare din întreaga lume au spus de mai bine de un an.

China urmează să anunţe în continuare o relaxare la nivel naţional a cerinţelor de testare, precum şi să permită cazurilor pozitive şi contacţilor apropiaţi să se izoleze la domiciliu în anumite condiţii, au declarat săptămâna trecută pentru Reuters persoane responsabile cu această chestiune.

Deocamdată, măsurile de relaxare a restricţiilor au variat în întreaga ţară.

Începând de luni, persoanele din Shanghai nu vor mai trebui să prezinte un test COVID negativ pentru a lua transportul public şi a vizita parcurile, au anunţat duminică autorităţile.

Anterior, duminică, oraşul Nanning, capitala regiunii sudice Guangxi, a anulat cerinţa de a prezenta un test COVID negativ pentru a lua metroul.

Sâmbătă, la Beijing, autorităţile au declarat că achiziţionarea de medicamente pentru febră, tuse şi dureri de gât nu mai necesită înregistrare. Restricţia fusese impusă deoarece autorităţile credeau că oamenii foloseau medicamentele pentru a ascunde infecţiile cu COVID.

Autorităţile din diferite districte din capitală au anunţat în ultimele zile că persoanele care au fost testate pozitiv la virus pot sta în carantină la domiciliu.

Unele neconcordanţe, pe măsură ce restricţiile au fost relaxate, au provocat furia oamenilor, inclusiv cerinţa ca în unele locuri să se facă un test COVID negativ, chiar dacă centrele de testare în masă s-au închis.

În Beijing şi în oraşul Wuhan, unde virusul a apărut pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, acest lucru a provocat cozi lungi la cele câteva cabine de testare rămase.

„Sunt proşti sau pur şi simplu răi?”, a întrebat un utilizator de social media. „Nu ar trebui să închidem staţiile de testare COVID până când nu scăpăm de COVID”.

Numărul de cazuri noi zilnice a scăzut la nivel naţional la 31.824, au anunţat duminică autorităţile, ceea ce s-ar putea datora în parte faptului că mai puţine persoane au fost testate. Autorităţile au raportat, de asemenea, două noi decese COVID.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO