Business Internaţional

Palate frantuzesti la marginea St. Petersburg. Un nou Versailles pentru rusii bogati

28.07.2004, 00:00 53

Rusii bogati sunt invitati sa se mute in palate baroce. Cateva zeci de replici in miniatura ale castelelor din Europa secolelor 17-18, valorand intre 1,1 si 5,5 milioane de dolari fiecare, vor fi construite in districtul Lakhta din St. Petersburg, in urmatorii doi sau trei ani, scrie The Moscow Times.
Potentialii cumparatori s-au orientat deja catre cateva locuri, a declarat Anna Prozorova, de la firma de consultanta Concord Management and Consulting, unul dintre constructori. Proiectul, numit Versailles-ul de nord, este estimat la un cost de 150 milioane de dolari. Ordonate cu grija pe un teritoriu de doar 14 hectare, zona va gazdui 46 palate, multe dintre ele finisate cu basoreliefuri si decorate cu statui. Fiecare va avea un nume, ca "Azure Belvedere" si "The Tsarskoselski Hermitage".
Versailles-ul de Nord va adaposti de asemenea pasajul Lakhtinski, un mall de lux cu hotel, stilizat pentru a arata ca shopping center-urile clasice din centrul orasului St. Petersburg. Adresele palatelor vor purta nume florale, cum ar fi "Rozovaya Alleya", sau "Rose Lane", in timp ce "coloana lui Apolo"  de forma circulara va   constitui nucleul ansamblului.
Dar, potrivit Nadezhda Kot, managing director la Kirsanova Realty, dezvoltarea urbana este afectata de numarul mare de  palate, din care doar jumatate ar trebui sa fie construite. O casa de 700 mp ar trebui sa aiba cel putin un hectar de teren pentru a ingadui proprietarului intimitatea minima de care are nevoie, adauga specialista, spunand ca spatiul si intimitatea este ceea ce cauta oamenii bogati cand investesc sume considerabile in diverse proprietati.
"Atfel, aspectul va fi acela al unui Disneyland pentru cei avuti", spune Kot. Profituri la fel de mari se pot obtine din vanzarea unui numar mai mic de palate cu suprafete mai mari in imprejurimi.
Versailles-ul de nord nu se intentioneaza a fi doar un sat de vacanta pentru vara, adauga Kot. Lucrurile din oferta sunt considerate drept locuinte de clasa I, avand in vedere dinamica rapida a zonei Lakhta. Dar ea spune ca "palat" este un  cuvant care a capatat o conotatie negativa in Rusia in ultimii 10 ani, ca o constructie kitsch ineficienta, ridicata de catre noii imbogatiti. Noua dezvoltare este unica in Rusia, si chiar in Europa, iar in ce priveste Versailles-ul, el nu va fi deschis publicului.
Prozorova a spus ca cumparatorii palatelor de la Versailles vor semna contracte de leasing pe 49 ani, cu posibilitatea fie de a cumpara terenul, fie de a prelungi contractul cand acesta va expira. Finantarea proiectului se face de catre Concord, dar unii dintre viitorii proprietari au spus ca sunt de asemenea, pregatiti sa investeasca in constructie.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO