Business Internaţional

Până la urmă, banii chiar îţi aduc fericirea

Până la urmă, banii chiar îţi aduc fericirea

Autor: CătăIina Apostoiu

06.09.2015, 18:17 1727

Uită ce ţi-au spus poate părinţii sau religia. Banii chiar îţi pot aduce fericirea!

Cel puţin, aceasta este concluzia unui studiu realizat de statisticienii Biroului Naţional de Statistică al Marii Britanii (ONS), care au combinat date din studii privitoare la avuţia gospo­dăriilor şi fericirea acestora, relatează Financial Times.

„Nivelul de satisfacţie cu privire la viaţa personală, simţul valorii şi nivelul fericirii sunt mai ridicate, iar cel al anxietăţii mai redus, atunci când nivelul avuţiei creşte“, se arată într-un studiu recent realizat de ONS.

Un indicator specific are cea mai strânsă legătură cu starea de bine: avuţia fi­nanciară netă, care ar putea fi re­prezentată de acţiuni, economii la bancă sau bani puşi la saltea. Totuşi, generaţia tinerilor care se luptă să avanseze pe „scara rezi­denţială“ nu trebuie să dis­pere. Studiul ONS a descoperit că numărul proprietăţilor deţinute sau nivelul pensiei nu influenţează în mod semni­ficativ gradul de satisfacţie legat de viaţa personală.

În mod surprinzător, deşi active fizice ca antichităţile, iahturile sau maşinile ar putea genera o atitudine de automulţumire, ONS a descoperit că acestea nu au nicio relaţie cu nivelul de fericire personală.

Raportul survine pe fondul dezba­terii privitoare la ce tip de venit şi avuţie, cel absolut sau relativ, contează când vine vorba de sporirea nivelului de satisfacţie privitor la viaţa personală.

Economiştii Betsey Stevenson şi Justin Wolfers au încercat să găsească dovezi care să susţină ideea că ceea ce contează din punctul de vedere al feri­cirii este modul în care te compari cu cei din jurul tău. Aceştia au eşuat, însă. Mai im­portant, poate, este descoperirea fap­tului că ţările care se bucură de un ritm mai rapid de creştere economică în me­die înregistrează de asemenea o creştere mai puternică a nivelului fericirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO