Business Internaţional

Parisul propune retragerea din circulaţie a bancnotelor de 500 de euro, preferatele Berlinului

Parisul propune retragerea din circulaţie a bancnotelor de 500 de euro, preferatele Berlinului

Autor: Ioana Nita

31.12.2012, 09:14 4728

Guvernul francez este hotărât să lupte cu frauda şi a cerut Europei să i se alăture, un pas în această luptă fiind retragerea din circulaţie a bancnotei de 500 de euro. Dar această propunere nu este deloc pe placul germanilor fiindcă bancnota le hrăneşte nostalgia bancnotei de 1.000 de mărci, scrie publicaţia franceză Le Figaro.

Pierre Moscovici, ministrul francez al economiei, şi Jerome Cahuzac, ministrul delegat al bugetului, au solicitat declanşarea unor "acţiuni pentru a întări lupta împotriva fraudei la nivel european", printre care se numără şi retragerea din circulaţie a bancnotei de 500 de euro.

Motivul care stă la baza propunerii este faptul că bancnota de 500 de euro este foarte des utilizată în operaţiuni ilicite.

Ideea a fost vehiculată încă de acum câţiva ani, aceasta fiind propusă de deputaţii francezi în septembrie 2009 într-un raport care viza lupta împotriva paradisurilor fiscale.

Propunerea Parisului a pus pe jar Berlinul

Însă retragerea bancnotei de 500 euro - pe care este reprezentată arhitectură modernă - este o adevarată provocare pentru germani, aceştia fiind susţinători înfocaţi ai bancnotei care le reaminteşte de bancnota lor de 1.000 de mărci utilizată înainte de trecerea la euro.

În prezent, sunt 600 milioane de bancnote în circulaţie, comparativ cu mai puţin de 100 milioane de bancnote în 2002, când a fost introdusă moneda unică.

Nicio altă bancnotă euro nu a avut o creştere atât de rapidă, nici măcar cea mai utilizată bancnotă, cea de 50 de euro, care de la 1,5 miliarde de bancnote a ajuns la 6 miliarde de exemplare în circulaţie.

Nici bancnota de 200 de euro -pe care este reprezentată arhiectură din fier şi sticlă - nu a avut o evoluţie spectaculoasă, numărul bancnotelor aflate în circulaţie rămânând în jurul a 185 milioane.

În final, rămâne de demonstrat dacă bancnotele de valori mari favoriează într-adevăr operaţiunile ilicite, însă acest lucru este greu de dovedit.

De altfel, cele mai des contrafăcute bancnote sunt cele de 20 şi de 50 euro, acestea reprezentând 80% din totalul bancnotelor false, în timp ce bancnotele de 500 de euro sunt contrafăcute în proporţie de sub 1,5%, potrivit datelor Băncii Centrale Europene. O posibilă explicaţie ar fi că cei implicaţi în traficul ilicit sunt mai atenţi la bancnotele contrafăcute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO