Business Internaţional

Pe fondul incetinirii economiei, banca centrala nu va modifica dobanzile

05.09.2000, 00:00 16



Economia britanica da semne ca si-a moderat ritmul de crestere, fara ajutor din partea Bancii Angliei care, probabil, va lasa neschimbate dobanzile si saptamana viitoare, dupa ce le-a mentinut la acelasi nivel timp de sapte luni, apreciaza analistii britanici.

Majoritatea analistilor prevad ca nu va avea loc nici o schimbare in ratele dobanzilor cand se va reuni Comitetul pentru Politica Monetara, miercuri si joi. Banca centrala a pastrat dobanda directoare la 6% din luna februarie.

Rapoartele economice realizate de la ultima intalnire a celor noua membrii ai Comitetului pentru Politica Monetara, din 3 august, sugereaza ca nu exista prea multa presiune inflationista suplimentara in cea de-a doua economie, ca marime, din Europa.

Rata inflatiei a fost de 2,2% in iulie, sub tinta de 2,5% pe care si-a propus-o guvernul. Salariile din Marea Britanie au crescut, in cel de-al doilea trimestru, in ritmul cel mai scazut din aproape trei ani.

"Trebuie sa apara ceva in indicatorii economici - o crestere mai accelerata a salariilor sau inflatie in crestere - ca sa se razgandeasca, a spus Michael Saunders, economist la biroul din Londra al Schroder Salomon Smith Barney Citibank.

Daca ratele dobanzilor nu vor fi ridicate in septembrie, "nu vor mai creste deloc", considera Colin Asher, economist la Nomura si unul ditre putinii analisti care prevad o crestere a dobanzilor.

Reuniunea de saptamana viitoare va fi ultima pentru economistul-sef al Bancii Angliei, John Vickers, care va fi inlocuit de Charles Bean, si este mai putin probabil ca Bean sa voteze o crestere a dobanzilor decat Vickers, a spus Asher.

Trebuie insa tinut cont si de recentul declin al lirei sterline, care ar putea crea, la nivelul celor care elaboreaza politica monetara, ingrijorare asupra inflatiei. Lira sterlina a pierdut 3% fata de dolar in ultimele trei saptamani, ducand la cresterea costului importurilor in dolari, cum sunt cele de materii prime.

Oricum, raportul asupra productiei industriale, care va fi publicat miercuri, urmeaza sa arate, conform esitmarilor economistilor, o crestere a productiei de numai 1,3% in iulie fata de aceeasi luna a anului trecut, mai putin fata de cresterea de 2% inregistrata in iunie.

Iar reprezentantii industriei prelucratoare au cerut, pe un ton destul de vehement, o moneda mai slaba, pentru a li se proteja exporturile.

Pe de alta parte, analistii sunt de parere ca economia britanica a ramas nepasatoare fata de ultimele evolutii din Uniunea Europeana.

Asta poate si pentru ca Anglia nu este lovita prea mult de devalorizarea monedei unice chiar si in conditiile in care o mare parte a exporturilor britanice se fac pe aceasta piata.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO