Business Internaţional

Pe principiul frica păzeşte bostănăria, Polonia anunţă vaste măsuri de reformă

 Pe principiul frica păzeşte bostănăria, Polonia anunţă vaste măsuri de reformă

Autor: Iulian Anghel

18.11.2011, 17:27 687

Premierul polonez Donald Tusk (liberal) a cărui ţară nu a cunoscut recesiunea a anunţat astăzi o vastă serie de reforme destinate menţinerii creşterii economice care anul aceasta se aşteaptă să ajungă la 4%.

În faţa Camerei Deputaţilor, la învesitura guvernului său rezultat în urma alegerilor de la începutul lui octombrie, Tusk a anunţat majorarea vârstei de pensionare şi anularea unor facilităţi.

Vârsta de pensionare de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi va creşte, începând din 2013 până în 2020, la 67 de ani pentru bărbaţi. Până în 2040 vârsta de pensionare la femei va ajunge, de asemenea, la 67 de ani.

"Această măsură va avea un efect pozitiv asupra reputaţiei Poloniei", a susţinut premierul.

Va fi, de asemenea, reformat sistemul pensiilor speciale pentru militari, poliţişti, judecători, procurori şi preoţi.

Situaţia stabilă a Poloniei, i-a adus premierului Donald Tusk victoria în alegerile legislative din octombrie şi un nou mandat de patru ani în fruntea Guvernului.

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când în Polonia un partid câştigă alegerile după ce a guvernat. Cum de s-a întâmplat?Polonia este singura ţară din UE care, în 2009, a evitat recesiunea. În 2010 a avut o creştere economică de 3,8%, în vreme ce creşterea economică din acest an a fost prognozată iniţial la peste 4%.

Problema Poloniei este cea a deficitului care s-a apropiat de 8% anul trecut, în vreme ce, în 2009, a fost de 7,3% din PIB. Intenţia este ca el să coboare anul acesta la 6%, iar anul viitor la 3%.

Datoria publică a ajuns, în 2010, la 55% din PIB (45% în 2007).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO