Business Internaţional

Pentru a putea creste, Germania intentioneaza sa mai stranga cureaua

20.10.2003, 00:00 10

Ministrul german al Economiei si Muncii, Wolfgang Clement, a solicitat la finele saptamanii trecute parlamentului sa sustina initiativa guvernului de reducere a taxelor si cheltuielilor guvernamentale, intr-un efort de a imprima economiei Germaniei un ritm de dezvoltare mai alert.
Clement a declarat ca reducerea costurilor cu asistenta sociala, la care se adauga modificarile necesare eficientizarii accesului pe piata de munca pentru someri, cuplate cu o reducere a impozitului pe venit in valoare de aproape 19 miliarde de dolari sunt extrem de necesare procesului de revigorare a  economiei.
"Starea economiei este foarte fragila," a avertizat ministrul Bundestagul - camera inferioara a parlamentului, inaintea votului programat vineri.
"Trebuie sa reducem taxele si sa cream conditiile necesare atragerii de investitii noi." Economia Germaniei a crescut cu mai putin de 1% in ultimii doi ani, si a intrat in recesiune in prima jumatate a anului 2003. Rata somajului a ajuns la inceputul acestui an la maximul ultimilor patru ani si jumatate.
Pe fondul acestor dificultati, companii precum Infinion Technologies au amenintat ca vor parasi Germania pentru tari cu taxe mai scazute si cu piete de munca mai flexibile.
Analistii asteapta o decizie favorabila in cazul votului de vineri, in special dupa ce Schroeder a mai redus din masuri, cu toate ca planul de reforma trebuie sa obtina si sustinerea camerei superioare a parlamentului, Bundesratul.
Uniunea Crestin Democrata (UCD),  partid de opozitie care controleaza Bundesratul, a declarat ca reformele care vizeaza piata muncii nu sunt suficiente pentru a rezolva problema somajului. De asemenea, UCD a criticat masurile de reducere a taxelor, avertizand ca acestea vor duce la cresterea deficitului. Este de asteptat ca Bundesratul sa respinga ambele propuneri si le trimita inapoi catre comitetul de mediere pentru a fi reformulate.
Ministrul german de finante, Hans Eichel, intentioneaza pentru acest an sa stranga fonduri - datorie guvernamentala - de 40 de miliarde euro, cea mai mare suma de la cel de-al doilea razboi mondial, cu scopul de a acoperi cresterea alarmanta a costurilor bugetare generate de incetinirea ritmului de crestere economica.
"Imprumuturile guvernamentale au scapat de sub control... avem de-a face cu o adevarata criza bugetara," a declarat Michael Muller, parlamentar social democrat.
Somajul, ajuns la aproape 10,7%, l-a determinat pe Eichel sa renunte la obiectivul de echilibrare al bugetului.
Potrivit unui oficial are a dorit sa-si pastreze anonimatul, guvernul isi va reduce in perioada urmatoare estimarile privind progresul Germaniei in 2003, pentru a treia oara incepand cu luna Ianuarie.



Lista lui Prodi
Lista scurta a celor 13 proiecte de investitie - referitoarea la dezvoltarea infrastructurii si impllementarea de noi tehnologii - a fost elaborata intr-o forma finala, urmarindu-se dinamizarea economiei de 8.000 de miliarde de euro a Uniunii Europene.
Lista, care implica investitii publice de 5 miliarde euro, vizeaza eficientizarea transportului in Alpi, dezvoltarea sistemelor care utilizeaza tehnologia hidrogenului, nanotehnologia si sistemul de sateliti Galileo.
Aceasta lista nu include insa finantarea proiectelor de transport din Irlanda si Marea Britanie si respinge de asemenea un plan propus de premierul Berlusconi de crearea a unor retele rutiere si feroviare.  Votul si implicit aprobarea acestor initiative urmeaza sa aiba loc la summitul Uniunii Europene din 12-13 septembrie.  Un purtator de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, a declarat ca lista finala s-a orientat catre proiectele care au intrunit o serie de caracteristici - favorizeaza consolidarea pietei unice, imbunatatirea retelelor dintre UE si statele din estul Europei, respecta mediul natural si promoveaza inovatia.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO