Business Internaţional

Perspective de crestere pentru noii membri ai UE

20.04.2005, 19:02 16

Raportul Economic realizat de Banca Mondiala pentru primul trimestru al lui 2004 referitor la Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia si Slovenia, precizeaza ca PIB din aceste tari s-a majorat datorita cresterii cererii interne.

Totusi, ritmul cresterii economice a scazut in cateva tari fata de sfarsitul anului 2004, iar multe dintre ele se asteapta ca dinamica productiei sa fie mai mica in 2005, datorita dezvoltarii reduse a economiei din vestul Europei, aprecierii reale a monedei, a efectelor aderarii la Uniunea Europeana si a incertitudinii politice din unele state.

Ingrijorator este faptul ca sporirea productiei nu a fost asociata cu reducerea ratei somajului, in special in Polonia si Slovacia.

Aderarea la Uniunea Europeana a fost asociata cu o crestere a exporturilor noilor tari membre. Acestea s-au intensificat in majoritatea tarilor in 2004, datorita ridicarii barierelor comerciale, inclusiv pentru produsele agricole.

Conditiile de pe piata s-au imbunatatit, iar competitia a devenit mai acerba. In ciuda exporturilor performante, deficitul de cont curent a ramas foarte ridicat in unele tari, mai ales in cele baltice si in Ungaria.

Conform autorilor raportului, intre impozitul pe salarii si numarul de angajati exista o legatura inversa in cele 8 tari.

Din datele preliminare reiese ca fiecare procent cu care au scazut impozitele s-a reflectat in cresterea cu peste 1% a numarului de angajati.

In 2004 s-a constatat o relaxare a politicilor fiscale, mai ales in Estonia, Lituania si Polonia, dar si o incordare in altele.

In cele mai multe cazuri, cu exceptia Ungariei, rezultatele fiscale au fost semnificativ mai bune decat s-a previzionat, datorita intensificarii productiei si a cresterii veniturilor, si doar in putine cazuri prin reducerea cheltuielilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO