Business Internaţional

Peste 1.000 de fraude in cazul celui mai mare faliment australian

14.01.2003, 00:00 14

Unii din fostii directori ai companiei australiene de asigurari HIH ar putea fi judecati de curtea penala dupa ce avocatii care au asistat comisia ce a analizat cazul celui mai mare colaps al unei companii australiene au declarat ca au identificat peste 1.000 de posibile cazuri de incalcare a legii.
Astfel, s-a dezvaluit faptul ca prabusirea companiei HIH, cu datorii de aproximativ 3,1 miliarde de dolari, in urma cu aproape doi ani, a fost cauzata de faptul ca compania de asigurari si-a subestimat in mod constant valoarea datoriilor.
Avocatii au oferit de asemenea detalii legate de unele actiuni "necinstite" desfasurate de Ray Williams, fondatorul si fostul director executiv al HIH, cat si a altor oficiali din cadrul grupului, si a criticat rolurile pe care le-au avut in colapsul companiei de asigurari Arthur Andersen, auditorii companiei, autoritatile australiene de reglementare a sectorului de asigurari si consiliul de conducere a grupului.
"Auditorii nu au fost capabili sa prezinte rapoartele HIH, pe care le certificau, astfel incat sa ofere o imagine adevarata si corecta a pozitiei financiare a companiei," a declarat Wayne Maryin, unul din avocati.
Acesta a adaugat ca vina apartine si autoritatilor australiene, Australian Prudential Regulation Authority, pentru o supraveghere neadecvata.
"Auditorii erau constienti de perspectiva agresiva pe care o avea managementul companiei, din punct de vedere contabil, cat si de riscurile pe care le implica auditul acestora, si totusi nu au fost capabili sa reactioneze cu determinare", a mai declarat Martin.
In plus, consiliul de conducere a companiei era dominat de Williams, care nu-si putea controla impulsurile legate de cheltuieli, fiind in acelasi timp incapabil sa elaboreze o strategie adecvata pentru grup.
"Membrii consiliului de conducere erau incapabili sa controleze chetuielile companiei si nu aveau habar de ceea ce se intampla chiar sub nasul lor," declara Martin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO