Business Internaţional

Petrolul a depasit 51 de dolari barilul pentru prima data in acest an

24.02.2005, 00:00 9



Pretul petrolului la bursa de marfuri din New York a atins marti nivelul maxim din ultimele patru luni, fiind tranzactionat la peste 51 de dolari (39,2 euro) barilul, informeaza Financial Times.



Principalele cauze ale acestei cresteri sunt variatiile cursului dolarului si vremea foarte rece din Europa si SUA.



Ingrijorarea ca dolarul ar putea pierde sprijinul din partea bancilor centrale din Asia au cauzat fluctuatii importante ale cursului monedei americane. In aceste conditii, pretul petrolului a atins nivelul maxim de 51,45 dolari barilul, pe baza asteptarilor ca un dolar slab va favoriza un consum mai ridicat de combustibil la nivel mondial. Pretul inregistrat la sfarsitul sedintei de tranzactionare a fost de 51,23 dolari.



In aceste conditii, seicul Ahmad Fahd al-Ahmad al-Sabah, presedintele OPEC, a declarat ca daca pretul petrolului va creste in continuare, tarile OPEC vor majora productia. "Daca preturile continua sa creasca, OPEC va reactiona pentru a stopa aceasta evolutie, la fel cum a facut-o in 2004", a spus al-Sabah.



"Nu vom lasa preturile sa creasca brusc, ci vom incerca stabilizarea lor prin garantarea stabilitatii productiei de petrol".



Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care produce aproximativ 40% din petrolul mondial, si-a majorat anul trecut productia la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, pentru a face fata celei mai puternice cresteri a cererii din ultimele trei decenii.



Cererea pentru petrol la nivel mondial a crescut anul trecut cu 3,4%. Cererea din partea Chinei, al doilea mare consumator dupa SUA, a crescut cu 16% in 2004, iar pentru acest an este prognozata o crestere de 6,3%.



In ciuda asigurarilor din partea OPEC, exista si voci care spun ca pretul petrolului ar putea atinge noi nivele record in acest an. "Pretul petrolului ar putea atinge in acest an 60 de dolari barilul, existand ingrijorarea ca OPEC nu va putea face fata unor dezechilibre precum cele din toamna trecuta", a declarat Frederique Dubrion, manager la Bearbull Securities in Geneva. "Faptul ca rezervele OPEC sunt la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani inseamna ca un soc major va conduce la explozia preturilor", a explicat Dubrion.



"Preturile ar putea creste in cazul unei agravari a crizei din Orientul Mijlociu, Venezuela sau Nigeria, sau din cauza incertitudinii politice din Rusia", este de parere Dubrion. Cei 11 membri ai OPEC sunt asteptati sa creasca productia colectiva cu un milion de barili pe zi, pana la 31,5 milioane de barili pe zi, pentru a amortiza mai usor eventualele intreruperi ale productiei care pot aparea.



Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume a anuntat ca dispune de o capacitate de rezerva de 1,5 pana la 2 milioane de barili pe zi, care poate fi folosita in caz de urgenta. Totusi, Dubrion crede ca, in afara de Arabia Saudita, exista putine tari care pot creste rapid productia pentru a preintampina eventuale dezechilibre.



"Conflictele etnice din Nigeria, cel mai mare producator de petrol din Africa, au contribuit semnificativ la cresterea pretului anul trecut si ameninta in continuare piata mondiala", a declarat Gal Luft, directorul executiv al Institutului de Analiza al Securitatii Globale din Washington.



"Situatia din Nigeria poate reizbucni, iar daca acest lucru se intampla, toate estimarile vor fi anulate", a precizat Luft. "Preturile petrolului in 2005 s-ar putea situa la un nivel mediu cuprins intre 43 si 45 de dolari pe baril, putand inregistra cresteri pana la 55 de dolari pe baril", estimeaza acesta.
andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO