Business Internaţional

Petrolul se va scumpi cu 50% pana in 2030

04.11.2005, 21:07 38

Agentia Internationala a Energiei, institutia insarcinata cu supravegherea sectorului petrolier, a anuntat miercuri ca pretul petrolului ar putea creste in urmatorii 25 de ani cu 50% fata de nivelul prezent, relateaza The Financial Times.

Aceasta majorare a pretului poate fi insa mai redusa in cazul in care Arabia Saudita investeste miliarde de dolari pentru marirea productiei.

Fatih Birol, economist-sef al acestui grup, a declarat in cadrul unui interviu ca s-ar putea ca Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol, sa nu acopere intreaga crestere a cererii venita din partea Chinei si Indiei.

"Nu se pune problema unei lipse de resurse sau de capital. Trebuie sa fim siguri ca majorarea productiei este la un nivel adecvat si ca se poate implementa o politica de crestere sustenabila, continua, a ofertei. Pentru aceasta este nevoie insa de un puternic sprijin politic", a declarat Fatih Birol. Potrivit unui raport al bancii Samba Financial Group, Arabia Saudita intentioneaza sa investeasca 14 miliarde de dolari pentru cresterea capacitatii de productie de la 11 milioane de barili zilnic la 12,5 milioane pana in 2009.

Agentia Internationala a Energiei a anuntat ca Arabia Saudita trebuie sa-si dubleze pana in 2030 productia actuala de petrol pe zi pentru a raspunde cererii. Dar Fatih Birol a declarat ca liderii acestei tari vor fi dispusi sa ofere numai putin peste jumatate din cantitatea de petrol necesara.

Alte doua state absolut necesare pentru acoperirea cresterii cererii sunt Iran si Irak; acestea vor juca un rol esential in furnizarea de petrol si gaze naturale in urmatorii 25 de ani. Dar se anticipeaza ca ambele state vor fi reticente la ideea realizarii investitiilor necesare. Principalul motiv de ingrijorare pentru multe state din Orientul Mijlociu este faptul ca investitii importante pentru cresterea productiei de petrol nu va face altceva decat sa le epuizeze resursele naturale si sa le diminueze semnificativ veniturile, ca urmare a reducerii pretului petrolului.

"S-ar putea sa ne trezim ca volumul de petrol furnizat de statele din Orientul Mijlociu este cu mult sub nivelul solicitat. Exista un risc semnificativ de crestere a pretului petrolului in conditiile in care ritmul de realizare a investitiilor in Orientul Mijlociu nu este accelerat. Un nivel extrem de ridicat al costului acestei resurse naturale nu va face altceva decat sa determine marii consumatori de petrol sa elaboreze strategii de economisire a combustibilului si sa caute solutii alternative. In eventualitatea in care acest lucru nu se intampla, economia mondiala si mai ales economiile marilor consumatori vor fi afectate in mod serios", a declarat Fatih Birol.

Pretul anticipat de Agentia Internationala a Energiei reprezinta o referinta pentru multe alte previziuni, inclusiv pentru cele realizate de bancile mari, companiile petroliere si producatorii de petrol.

Pretul anticipat de aceeasi Agentie pentru termen scurt este usor sub nivelul mediu al cursului actual al petrolului nerafinat, respectiv 60 dolari/baril. Previziunea are la baza cresterea viitoare a productiei de petrol si investitiile in platforme, conducte de transport al combustibilului si rafinarii; toate acestea vor fi prezentate in raportul "Perspective ale Pietei Energetice Mondiale", pe care Agentia Internationala intentioneaza sa-l dea publicitatii saptamana viitoare.

Se anticipeaza ca cererea de petrol se va dubla pana in 2030. Cea mai mare parte a cresterii va fi acoperita de tari din Orientul Mijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO