Business Internaţional

Phillip Green se lanseaza in lupta pentru Marks & Spencer

01.06.2004, 00:00 14

Magnatul retailului Phillip Green va oferi in aceasta saptamana peste 18 miliarde $ pentru Marks & Spencer.
Investitorul britanic Phillip Green va dezvalui peste cateva zile directorilor grupului Marks & Spencer detaliile ofertei sale de preluare a grupului de retail, ce traverseaza o perioada de criza, conform Financial Times.
Directorii de la Marks & Spencer au petrecut sfarsitul de saptamana in intalniri cu un numar de consultanti pentru a intampina oferta lui Green. Acesta a socat lumea afacerilor din Londra, cand a anuntat oferta sa, care l-ar putea costa mai mult de 10 miliarde de lire sterline.
Green beneficiaza de ajutorul a sute de bancheri si avocati care se ocupa de ultimele detalii ale planului sau, iar surse apropiate lui afirma ca ar putea contribui cu aproape un miliard de lire sterline din propria sa avere pentru achizitie. Ei au respins speculatiile conform carora magnatul va folosi companiile de retail Arcadia si Bhs pentru aceasta tranzactie.
Autoritatea de Servicii Financiare a declarat ca va face o investigatie referitoare la cresterea pretului actiunilor Marks & Spencer, care a survenit inaitea anuntului lui Green de joia trecuta. Organismul care reglementeaza tranzactiile de pe piata financiara  a fost sesizat dupa ce pretul actiunilor Marks & Spencer tranzactionate a atins niveluri anormal de mari.
Vanzarile Marks & Spencer au inregistrat o scadere anul acesta, provocand ingrijorari despre incetinirea cresterii inceputa la sfarsitul anilor '90, cand vanzarile aveau valori negative-record.
Oferta lui Green se asteapta sa includa un pret de aproximativ 400 pence pe actiune, potrivit The Observer.
Finantarea tranzactiei este asigurata de la HBOS, Royal Bank of Scotland si Barclays Capital, in timp ce garantii achizitiei sunt Goldman Sachs si Merrill Lynch.
Nu este prima data cand Green intentioneaza sa achizitioneze Marks & Spencer. In 1999, el a mai facut o  oferta de preluare pe care a retras-o in cele din urma. De data aceasta, Green se confrunta cu o contraoferta venita din partea companiilor de investitii KKR, Carlysle Group, Permira si CVC.
Asaltul lui Phillip Green asupra Marks & Spencer a fost fara cusur pana in prezent, cu toate ca a trebuit sa faca oferta de preluare mai devreme decat a sperat, potrivit Financial Times.
Sincronizarea sa nici nu putea fi mai buna, reputatia sa bucurandu-se de cea mai mare apreciere, iar actiunile companiilor sale fiind considerate blue-chip, in perspectiva anuntarii Lordului Stevenson pe post de director insarcinat cu alcatuirea consiliului de amdinistratie al Marks & Spencer. Surse din City-ul londonez declara ca este o mutare inteligenta, Lord Stevenson fiind o persoana cu multa influenta in cercurile de afaceri.
In 1972, la numai cativa ani dupa absolvirea Universitatii Cambridge, unde a studiat literatura clasica si economia, Lord Stevenson a pus,  impreuna cu Peter Wallis, bazelecompaniei de consultanta strategica Specialists Research Unit, care avea un portofoliu de clienti ce includea companii ca Marks & Spencer, ICI si Unilever.
Numele sau a inceput sa fie cunoscut de indata ce a preluat conducerea unor companii si institutii publice. Reputatia sa a fost imbunatatita cand a dus un razboi mediatic cu Tony Berry de la Blue Arrow referitor la un imprumut fara dobanda acordat antreprenorului Peter de Savary, in urma caruia Stevenson a preluat conducerea consiliului de administratie.
In prezent, este presedinte la Pearson-compania care publica Financial Times-si la HBOS, una din cele 5 banci cu care lucreaza Green. Lord Stevenson prezideaza si Camera Lorzilor din Parlamentul Britanic, fiind in acelasi timp si cancelar al Institutului Britanic.
Marks & Spencer poate grabi plecarea lui Luc Vandevelde, presedintele grupului, care si-a confirmat deja parasirea pozitiei pe care o ocupa, la fel ca si cea a lui Roger Holmes, controversatul director executiv. Actionari importanti ai companiei sustin o schimbare in structura conducerii, cerandu-i demisia imediata lui Vandevelde, in favoarea cuiva cu mai multa experienta in retail. Candidatul ideal este considerat a fi Stuart Rose, fostul sef al lantului Arcadia.
Analistii sunt de parere ca este putin probabil ca Green sa finanteze achizitia doar prin imprumuturi, avand nevoie de mai multe active decat ii permit resursele financiare actuale. Se fac speculatii ca va fi nevoit sa contribuie cu o parte din holdingurile din Bhs si Arcadia pentru a putea fi creditat de catre banci.
Mai multi investitori privati care au participat in alte tranzactii alaturi de Green, afirma ca nu vor putea garanta cu alte active pentru obtinerea finantarii achizitiei. Robert Tchenguiz si Robin Saunders, care au finantat afacerile lui Green in trecut, au renuntat la tranzactie, la fel ca si Richard Caring, un apropiat al lui Green.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO