Business Internaţional

Pierderea ta, castigul lor

20.07.2005, 18:31 15

Afacerile cu jocuri de noroc, in valoare de 425 de miliarde de dolari (352 de miliarde de euro) la nivel mondial, se pun in miscare in ziua de azi datorita numarului in crestere de amatori care isi incearca sansa prin metode variind de la clasicele jocuri mecanice la pariurile online si turneele televizate de poker, relateaza Forbes.

Cativa magnati s-au imbogatit substantial ca urmare a acestui fapt, si acum pluseaza si ei. Mogulul cazinourilor, Steve Wynn, care conduce Wynn Resorts, a petrecut 5 ani construind cazinoul sau din Las Vegas, in valoare de 2,7 miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), care s-a deschis in luna aprilie. Acum toarna si mai multe milioane intr-o noua locatie in orasul asiatic Macao, o adevarata Mecca a jocurilor de noroc.

Principalul sau rival, Sheldon Adelson, al carui lant de cazinouri Las Vegas Sands s-a bucurat de un succes mare atunci cand a lansat o oferta publica de vanzare de actiuni, accelereaza acum constructia proiectului sau in valoare de 6 miliarde de dolari (5 miliarde de euro) in Macao, care va consta in 7 locatii pline ochi si va fi terminat la inceputul anului 2008.

Lantul MGM Mirage al lui Kirk Kerkorian a achizitionat, anul trecut, Mandalay Resort Group pentru suma de 7,9 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro). Acum detine aproape jumatate din capacitatile hoteliere din Las Vegas.

Chiar si Donald Trump, al carui lant hotelier din Atlantic City, Trump Entertainment Resorts, tocmai ce s-a reorganizat, construieste in Las Vegas un complex rezidential de 64 de etaje, Trump International Hotel & Tower. In aceasta afacere s-a asociat cu prietenul sau, miliardarul Phillip Ruffin, care detine 41 de acri de proprietati imobiliare de prima mana pe coasta Las Vegasului.

Magnatii cei mai nou intrati in joc sunt patru rezidenti din Gibraltar, care si-au vandut o parte din actiunile companiei de jocuri de noroc, PartyGaming, luna trecuta printr-o oferta publica initiala lansata la bursa din Londra. Aceasta oferta este controversata, intrucat cea mai mare parte a incasarilor companiei vine din SUA, acolo unde jocurile de noroc online sunt ilegale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO