Business Internaţional

Pietele financiare au inceput sa priveasca euro cu alti ochi

19.06.2000, 00:00 11



Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca aprecierea monedei unice europene in perioada mai-iunie, de circa 3-4%, se datoreaza in mare parte reorientarii perceptiei pietelor financiare si perspectivelor pozitive ale economiilor din zona euro.

Cursul de schimb al monedei unice se situa vineri peste 0,96$.

In perioada 11 mai - 7 iunie, rata de schimb a euro fata de principalele valute a inregistrat o imbunatatire medie de circa 3,4%, ramanand insa la 12,4% sub nivelul din primul trimestru al anului trecut, respectiv la 1,5% sub cel atins in primul trimestru al lui 2000.

Potrivit raportului bancii pe luna iunie, euro a inregistrat in ultima perioada imbunatatiri semnificative ale ratelor de schimb fata de toate principalele valute.

Consolidarea pozitiei monedei unice de la jumatatea lunii mai se datoreaza in principal "unei schimbari pozitive in atitudinea pietelor", se arata in raportul BCE, preluat de Reuters.

"Aceasta schimbare poate fi asociata in cea mai mare masura cu o constientizare a faptului ca valoarea euro pe pietele financiare era in dezacord cu imbunatatirea evolutiei economiilor tarilor membre ale Uniunii Monetare", apreciaza BCE.

Luni de-a randul, banca centrala a sustinut ca deprecierea abrupta a monedei unice este in contradictie cu parametrii economici favorabili din zona euro.

Totusi, raportul BCE mentioneaza ca, in pofida recentei aprecieri a euro, caderea considerabila inregistrata de acesta in ultimele luni reprezinta un motiv de ingrijorare din punctul de vedere al riscurilor inflationiste pe termen mediu.

Revenirea euro in raport cu dolarul la sfarsitul lunii mai a fost sustinuta de interpretarea statisticilor economice din SUA ca pe un semnal al incetinirii rtimului de crestere a Produsului Intern Brut. De asemenea, BCE apreciaza ca un alt factor care a contribuit la aprecierea euro este legate de "volatilitatea semnificativa" care a marcat pietele de capital americane in ultima perioada.

Raportul citat mentioneaza ingrijorarea BCE fata de aparitia unor noi riscuri la adresa economiei mondiale. "Cea mai mare parte a riscurilor sunt generate de corectiile dezordonate de pe pietele americane de capital, determinate de dezechilibrele aparute in decursul indelungatei expansiuni a economiei SUA", se arata in raport.

BCE apreciaza ca o alta categorie importanta de riscuri este legata de posibilitatea opririi revenirii economiei japoneze din cauza aprecierii puternice a yenului, si, nu in ultimul rand, de eventualitatea unei supraincalziri a economiei globale.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24