Business Internaţional

PIMCO, până nu demult cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, suspectat că şi-a înşelat clienţii

PIMCO, până nu demult cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, suspectat că şi-a înşelat clienţii

Legendarul investitor Bill Gross, fostul director de investiţii al PIMCO, este printre executivii interogaţi de Securities and Exchange Commission

Autor: Bogdan Cojocaru

05.08.2015, 00:05 555
Declinul emblematicului PIMCO pare că nu se mai opreşte. Compania şi-a pierdut în aprilie coroana de cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume după mai mult de doi ani de retrageri dramatice şi schimbări majore la conducere. Acum fondul este anchetat de autoritatea americană de supraveghere financiară Securities and Exchange Commission (SEC) în legătură cu modul în care şi-a evaluat activele şi dacă şi-a înşelat clienţii, scrie Financial Times.

Anchetatorii au în vizor achiziţii de titluri financiare garantate cu ipoteci şi evaluarea ulterioară a acestora efectuate de Total Return ETF, principalul vehicul de investiţii al PIMCO, între februarie şi iunie 2012. Investigatorii verifică şi raportările făcute de Total Return privind performanţa şi diverse proceduri şi politici de conformare din aceeaşi perioadă. Obiectivul SEC este să descopere dacă fondul a cumpărat active la un preţ şi apoi a folosit o valoare „umflată“ artificial atunci când a calculat valoarea acestor investiţii, dând astfel clienţilor săi o imagine înşelătoare a performanţei.

Perioada investigată ar cores­pun­de primelor patru luni de la lansarea Total Return în 2012. Legendarul investitor Bill Gross, la acea vreme directorul de investiţii, este printre executivii interogaţi de SEC. Gross a părăsit PIMCO anul trecut după o revoltă a locotenenţilor săi.

PIMCO a explicat autorităţilor a­me­ricane că valoarea mai mare a acti­ve­lor este justificată deoarece acestea re­prezintă achiziţii de loturi „ciudate“ de obligaţiuni împachetate în pachete mai mari de active pentru care există cerere mai mare din partea inves­titorilor, spun surse apropiate situaţiei.

AFACERI DE LA ZERO