Business Internaţional

Planuri mari pentru Vivendi Universal Entertainment

13.01.2003, 00:00 15

Barry Diller, numarul doi de la Vivendi Universal (VU) si presedintele diviziei americane Vivendi Universal Entertainment (VUE) nu vrea sa auda de oferta lui Marvin Davis absolut deloc, relateaza cotidianul le Figaro. In decursul lunii decembrie, acest miliardar californian si-a propus sa cumpere VUE, pentru suma de 20 miliarde de dolari. Barry Diller are toate drepturile sa intervina intr-o astfel de situatie pentru ca nici o tranzactie care priveste VUE nu poate sa aiba loc fara consimtamantul sau. Aceasta este puterea pe care o are in urma pactului de actionariat care il leaga de Vivendi Universal.
De cateva zile, Barru Diller, care pana acum s-a pronuntat pentru mentinerea statutului de statu quo, trece la actiune. In numele celor sase procente pe care le detine la VUE fie direct, fie prin intermediul firmei sale USA Interactive, el a afirmat recent ca configuratia activelor americane ale VU este pe punctul de a fi modificata.
Concret, acest bun cunoscator al studiourilor americane nu mai exclude posibilitatea de a-si mari ponderea detinuta in capitalul lui VUE. "Un nou contract care sa permita lui USA Interactive sa detina o participare mai importanta" in VUE ar putea fi negociat, a afirmat Barry Diller in cursul conferintei media de la Salomon Smith Barney.
O astfel de operatiune ar fi insotita si de renegocierea unor acorduri destul de stranse care leaga Vivendi de Barry Diller. Lipsit de drepturi de vot, presedintele lui VUE a prevazut in contracte o serie de conditii de la aspecte legate de plata unui anumit numar de facturi fiscale pana la interdictia de vanzare. Astfel, filialele lui VUE nu pot sa fie cedate pe o durata de cincisprezece ani decat in cazul in care se varsa o despagubire corespunzatoare in contul lui Diller. Suma in cauza este de 2 miliarde de dolari, suficienta pentru a bloca orice vanzare.
Din acest punct de vedere, eliberarea din angajament a grupului Vivendi ar aduce avantajul nu numai de eliberare a holdingului dintr-un acord apasator dar si datorita posibilitatii de atrager a unor bani care nu sunt deloc de neglijat. Insa declaratiile lui Barry Diller merg mai departe. De fapt, acesta a evocat posibilitatea ca "aceasta vanzare sa poata sa se faca in favoarea unei terte persoane".
Un mesaj pe care analistii financiari nu au intarziat sa-l descifreze. Barry Diller, care se opune oricarui pretendent pe care nu l-a ales el, ar putea pana la urma sa il sustina pe propriul sau candidat.
Un potential candidat este John Malone, patronul de la Liberty Media, actionarul minoritar la cateva din cele mai mari grupuri de comunicare din lume precum Vivendi Universal si NewsCorp. Detinator a 3,5% din capitalul lui Vivendi Universal, el este de asemenea actionar de referinta la USA Interactive cu o cota de 20% si astfel in mod indirect al VUE. O situatie de care ar putea sa profite acum pentru a se impune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO