Business Internaţional

De la plimbatul cu bicicleta prin Praga şi vândut cărţi în Italia la fabricatul de motoare Audi în Ungaria, la turnat betoane în Spania şi la copt ştrudele în Austria: viaţa economică şi socială se dezgheaţă încet în Europa

În Cehia, oamenii se pot duce deja la cumpărături în magazinele pentru hobby şi la cele de biciclete, pot juca tenis, pot înota şi se pot plimba cu bicicleta.

În Cehia, oamenii se pot duce deja la cumpărături în magazinele pentru hobby şi la cele de biciclete, pot juca tenis, pot înota şi se pot plimba cu bicicleta.

Autor: Bogdan Cojocaru

15.04.2020, 00:08 1589

Mai multe ţări din Europa au în­ceput să permită reluarea anu­mi­tor activităţi sociale şi eco­no­mice sau au anunţat relaxarea măs­urilor de izolare introduse pen­tru a încetini răspândirea pandemiei de COVID-19.

Însă autorităţile au avertizat că mai este cale lungă până la revenirea la normalitate şi o cale şi mai lungă până la a reconstrui ce a distrus criza eco­nomică. Iar în vederea reconstrucţiei, unii parti­ci­panţi la activitatea economică au propus măsuri oa­recum extreme. Spre exemplu, angajatorii din indus­tria finlandeză vor ca angajaţii să renunţe la vacanţa de vară şi în loc de plimbat sau stat acasă să vină să muncească. Dacă alte state iau în considerare măsuri asemănătoare, criza se va prelungi pentru economiile la care turismul are o contribuţie importantă. În schimb, Bulgaria pare că s-a hotărât că vrea să intre în zona euro cât mai devreme posibil şi ar face acest lucru pentru a avea acces la finanţare de la Banca Centrală Europeană. Cu aceşti bani, guvernul de la Sofia vrea să reconstruiască economia.

Toate acestea se întâmplă în timp ce peste tot în Eu­ropa se înmulţesc semnele că populaţia aflată în izo­lare îşi pierde răbdarea, iar lipsa de activitate eco­no­mică distruge milioane şi milioane de locuri de muncă.

Compania auto germană Audi a repornit ieri producţia la fabrica din Gyor, Ungaria, dar sub condiţii stricte de igienă şi distanţare a angajaţilor, scrie Origo.hu. Aceştia îşi vor primi şi masa obişnuită, dar la pachet, deoarece cantinele stau închise. Audi a re­deschis, de altfel, şi alte fabrici, cum ar fi cea din Bruxelles. Compania şi-a suspendat producţia în urmă cu aproximativ o lună. Toyota, constructor au­to japonz, a anunţat că va relua unele operaţiuni din Polonia şi Franţa începând de la sfârşitul acestei luni.

În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, ministrul sănătăţii a anunţat că din 19 aprilie guvernul va începe dezgheţarea treptată a economiei. Procesul va începe, probabil, cu re­deschiderea anumitor magazine şi relaxarea res­tricţiilor privind unele activităţi, cum ar fi plimbările prin pădure, scrie Reuters.

Austria a redeschis ieri mii de magazine cum sunt cele destinate activităţilor de grădinărit, hobby-urilor şi cele de dimensiuni mici, de sub 400 de metri pătraţi. Magazinele mai mari, centrele de shopping şi saloanele de frizerie şi coafură îşi vor putea relua activitatea pe 1 mai, în timp ce hotelurile şi res­tau­ran­tele ar putea fi redeschise de la mijlocul lunii vii­toare dacă evoluţia pandemiei o va permite. Până atunci, regulile stricte privind distanţarea socială rămân, iar guvernul roagă oamenii să stea în case cât mai mult timp posibil. De asemenea, în Austria este obli­gatorie purtarea măştilor de faţă în super­mar­ke­turi, farmacii şi transportul public. Această ţară a im­pus măsuri stricte de izolare în urmă cu patru săptă­mâni şi este printre primele din Europa care le rela­xează.

„Sunt sigur 100% că am făcut ceea ce trebuie şi că facem ceea ce trebuie“, a afirmat cancelarul aus­triac Sebastian Kurz.

În Cehia, oamenii se pot duce deja la cumpărături în magazinele pentru hobby şi la cele de biciclete, pot juca tenis, pot înota şi se pot plimba cu bicicleta.

Începând de luni, guvernul Spaniei le permite muncitorilor din construcţii, din industria prelu­cră­toare şi din unele servicii ca pază şi protecţie şi cură­ţenie să se întoarcă la lucru. Ţara este sub imperiul măsurilor de izolare de pe 27 martie. Constructorii pot reveni pe şantiere doar în locuri ferite de populaţia comunităţilor locale, astfel că, spre exemplu, zugravii nu-şi pot relua activitatea de renovare în locuinţe. Şcolile şi afacerile neesenţiale sunt încă închise. Premierul Pedro Sanchez a explicat că decizia de repornire a anumitor părţi ale economiei a fost luată după consultarea experţilor ştiinţifici şi că noi măsuri de redeschidere vor fi luate în considerare în funcţie de cât de mult încetineşte pandemia.

Chiar şi în Italia, ţara din Europa unde boala a lovit cel mai tare, le este permis unor afaceri precum prelucrarea lemnului, librării şi magazine de haine pentru copii să-şi reia activitatea începând de ieri. Însă fabricile vor rămâne închise.

În Germania, o analiză a Academiei de Ştiinţe Leopoldina dă speranţe pentru începerea stategiei de exit de sub imperiul izolării şi restricţiilor. Data de pornire ar fi 19 aprilie, dacă guvernul va decide astăzi în această direcţie. Astfel, academicienii germani, care îl consiliază pe cancelarul Angela Merkel, recomandă redeschiderea cât mai curând posibil, dar treptată, a şcolilor, începând cu şcoala primară şi generală, dar sub condiţii de igienă stricte. Şi magazinele şi restaurantele ar putea începe să primească clienţi dacă respectă regulile de distanţare socială. Academicienii mai recomandă şi ca guvernul să impună purtarea obligatorie a măştilor chirurgicale în public, atunci când măsurile de distanţare socială nu pot fi respectate. De asemenea, spun ei, călătoriile şi evenimentele publice ar trebui permise doar gradual, în paşi foarte mici. Ministrul economiei din landul Saxonia Inferioară a cerut ca firmelor să le fie permis în scurt timp să demareze „programele de restartare“. Daimler, unul dintre marii constructori auto germani, intenţionează să repornească producţia la fabricile din Germania pe 20 aprilie. Cei mai mulţi economişti prevăd o recesiune adâncă în Germania.

Danemarca face primii paşi spre relaxarea restricţiilor impuse din cauza epidemiei de Covid-19 redeschizând astăzi şcolile. Barurile, restaurantele şi centrele de cumpărături vor rămâne închise încă cel puţin o lună. Norvegia va redeschide grădiniţele săptămâna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO