Business Internaţional

Ploaie de acuzatii pentru cel mai puternic bancher spaniol

28.01.2005, 00:00 13



Emilio Botin, omul care a contribuit la transformarea industriei bancare spaniole in una dintre cele mai dinamice din Europa, se confrunta cu acuzatii care l-ar putea obliga sa demisioneze din functia de presedinte al Banco Santander Central Hispano Americano, relateaza The Wall Street Journal.



Botin este acuzat de delapidare de fonduri si management iresponsabil, precum si de aranjarea unor pensii de 150 de milioane de euro pentru doi fosti directori ai Banco Central Hispano Americano, cea cu care Santander a fuzionat in 1999.



In cazul in care va fi gasit vinovat, Botin, impreuna cu ceilalti doi directori, ar putea fi inchisi pentru sase ani. Numele cel mai des vehiculat pentru a-i succeda in functie, este cel al fiicei sale, Ana Patricia Botin, care conduce una dintre diviziile Santander.



Procesul este doar una dintre pietrele de incercare peste care Botin trebuie sa treaca in urmatoarele luni. Acesta trebuie sa se mai confrunte cu un alt proces, pentru a se apara de acuzatii de frauda si falsificarea unor documente oficiale. Acesta a fost declansat de un grup de actionari, si este legat de un plan de economii lansat la sfarsitul lui 1980 si care exploata o portita legala care le permitea clientilor sa nu plateasca taxe.



Primul proces vine la doar doua luni dupa ce Santander a incheiat achizitia de 13,6 mld de euro a Abbey National, banca numarul sase din Marea Britanie. Botin s-a implicat in reorganizarea unitatilor Abbey, rivalii europeni urmarind cu atentie daca acesta va reusi sa duca la bun sfarsit ceea ce si-a propus.



In perioada de 18 ani in care Botin a fost presedintele bancii, aceasta a preluat trei dintre cei 5 mari rivali, a achizitionat 13 banci din 11 tari latino-americane si a orchestrat cea mai mare achizitie bancara din Europa, cu Abbey.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO