Business Internaţional

Politica Fed arunca dolarul la un nou minim istoric

30.10.2007, 19:24 17

Dolarul a coborat ieri la un nou minim fata de moneda unica europeana, dupa amplificarea speculatiilor conform carora banca centrala americana (Fed) va opera o noua reducere a ratei de referinta a dobanzii, scrie Bloomberg.
Un euro a fost cotat la 1,4438 dolari, aceasta fiind cea mai slaba cotatie a monedei americane de la introducerea euro in 1999.
Pe piata londoneza, un euro a fost cotat luni la 1,432 dolari, in urcare fata de nivelul de 1,393 dolari inregistrat in precedenta sedinta de tranzactionare de la New York.
Deprecierea monedei americane ar putea continua, un euro putand ajunge pana la 1,4530 dolari la sfarsitul acestei saptamani, estimeaza Greg Gibbs, strateg al filialei ABN Amro din Sydney.
Moneda americana a coborat la cel mai jos nivel din ultimii 33 de ani fata de dolarul canadian si din ultimii 23 de ani fata de moneda australiana. In acelasi timp, dolarul s-a depreciat si in fata yenului japonez, fiind cotat la 114,12 yeni, fata de 114,19 yeni la cursul de schimb anterior.
"Nu sunt foarte optimist in ceea ce priveste evolutia dolarului", spune Gibbs, luand in calcul faptul ca "Statele Unite inregistreaza cel mai mic randament dintre toate tarile dezvoltate, cu exceptia Japoniei si a Elvetiei".
De la inceputul anului, dolarul s-a depreciat cu 8,5% in fata monedei europene, ceea ce l-a determinat pe presedintele francez, Nicolas Sarkozy, sa-si exprime temerea ca exporturile de 10.000 mld. dolari ale tarilor din zona euro vor fi afectate semnificativ.
Dolarul s-a depreciat in fata unui cos de 16 monede nationale, un dolar neo-zeelandez fiind cotat la 77,27 centi, fata de 76,62 centi la cursul de schimb anterior, in timp ce un dolar australian a ajuns pana la 92,71 centi, cel mai ridicat nivel din mai 1984 pana acum.
De asemenea, moneda canadiana a atins cel mai ridicat nivel din 1974 pana acum, fiind cotata la 1,0441 dolari.
Randamentul obligatiunilor emise de Trezoreria americana a scazut la 3,99%, analistii considerand ca investitori ar putea fi mult mai tentati sa renunte la activele exprimate in moneda americana.
"Tarile din Orientul Mijlociu, care sunt printre cei mai mari investitorii in active exprimate in dolari, s-ar putea orienta spre investitii alternative, cautand profituri mai mari", spune Tobias Davis de la Custom House Foreign Exchange din Sydney.
Chicago Board of Trade estimeaza ca sunt 92% sanse ca Fed sa opereze o reducere cu 0,25% a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta ajungand la 4,5%. Sedinta bancii centrale americane este programata pentru 31 octombrie.
Banca Centrala Europeana isi va mentine, in sedinta dn 8 noiembrie, rata de referinta a dobanzii la nivelul de 4%, estimeaza analistii participanti la un studiu al Bloomberg News.
Banca centrala a Noii Zeelande a mentinut, saptamana trecuta, dobanda de referinta la 8,25%, in timp ce analistii estimeaza ca institutia similara din Australia va mari rata dobanzii pana la 6,75%.
De asemenea, deprecierea dolarului a fost impulsionata de temerile potrivit carora continuarea cresterii pretului petrolului ar putea afecta puternic economia Statelor Unite, cel mai mare importator de petrol din lume.
Yenul s-a depreciat in fata unui cos de 14 monede nationale, cea mai semnificativa depreciere fiind inregistrata in fata dolarului australian si a celui neo-zeelandez. De asemenea moneda japoneza s-a depreciat si in fata euro, acesta fiind cotat la 164,88 yeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO