Business Internaţional

Polonia, aproape de a mai obţine 1,3 mld. euro din privatizări

Autor: Catalina Apostoiu

19.10.2010, 23:32 16

Polonia a ales GDF Suez, cea mai mare companie franceză deutilităţi, şi o companie a celui mai bogat polonez pentrudiscuţiile finale privitoare la vânzarea a 51% din acţiunile celeide-a treia mari companii de utilităţi a sa, Enea, respingândElectricite de France, scrie Bloomberg.

Ministerul polonez al Trezoreriei a selecţionat doi din cei treiofertanţi existenţi pentru achiziţionarea participaţiei, se aratăîntr-o declaraţie de pe website-ul ministerului, în care nu sespecifică însă numele companiilor alese.
Kulczyk este unul din cei doi ofertanţi selecţionaţi, potrivit uneisurse familiare cu tranzacţia, citată de Bloomberg, iar GDF estecelălalt, potrivit unei alte surse.

Acţiunile Enea nu au înregistrat modificări semni­ficative pe bursadin Varşovia, tranzacţionându-se la 23 de zloţi, cu 0,9% submaximul pe un an atins săptămâna trecută şi pla­sând valoareapachetului la 5,18 mld. zloţi (1,32 mld. euro).
Vânzarea face parte din planul guvernului polonez de a atrage 25mld. zloţi (6,5 mld. euro) pentru finanţarea defici­tu­lui bugetaral ţării aflat în creştere puternică.
Ministerul polonez al Trezoreriei a vândut sau a convenit vânzareade participaţii în cadrul a trei din cele mai mari grupurienergetice în acest an, vânzări ce ar putea aduce 15,7 miliarde dezloţi.

Ministerul are în vederea obţinerea pentru Enea a unui preţ cu 10până la 20 de procente mai mare decât cel de pe piaţă, a declaratluna trecută Jan Bury, ministru adjunct al trezoreriei. MaciejWewior, purtător de cuvânt al minis­te­rului, a confirmat faptul căPolonia intenţionează să încheie vânzarea până la sfârşitul anului,însă a refuzat să specifice numele ofertanţilor.
Compania Kulczyk este controlată de miliardarul polonez JanKulczyk, care a deţinut anterior participaţii în cadrul PKN Orlen,cea mai mare companie de rafinare a Poloniei, şi TelekomunikacjaPolska, cea mai mare companie de telefonie a ţării. Kulczyk estecel mai bogat polonez, cu o avere estimată de revista americanăForbes la 2,1 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO