Business Internaţional

Polonia a deschis calea Ucrainei spre vest, înfuriind Rusia, iar acum cere cel mai hotărât pedepsirea Moscovei. Economia poloneză va avea cel mai mult de pierdut dacă ţara vecină va fi copleşită de război

Din 2014, anul anexării Crimeei, şi până în 2019, muncitorii ucraineni au creat 11% din creşterea PIB a Poloniei, arată un calcul al băncii centrale poloneze. Ziarul Rzeczpospolita estimează că ucrainenii au contribuit cu 2,5% la PIB-ul polonez.

Din 2014, anul anexării Crimeei, şi până în 2019, muncitorii ucraineni au creat 11% din creşterea PIB a Poloniei, arată un calcul al băncii centrale poloneze. Ziarul Rzeczpospolita estimează că ucrainenii au contribuit cu 2,5% la PIB-ul polonez.

Autor: Bogdan Cojocaru

22.03.2022, 22:55 841

Dintre ţările est-europene membre ale UE, economia poloneză are cel mai mult de pierdut dacă războiul ruso-ucrainean continuă. Înainte de invazie, pentru piaţa poloneză Ucraina era una din principalele surse de produse agricole şi izvorul cu apă vie pentru piaţa muncii. Dar şi Polonia este importantă pentru Ucraina pentru că a luat locul agresivei Rusii ca destinaţie pentru exporturi.

Acest lucru se reflectă şi în politica externă a Poloniei. Varşovia a fost vârful de lance al Parteneriatului Estic, programul Uniunii Europene de extindere a influenţei comerciale şi politice în fostul spaţiu sovietic care, pentru Ucraina, a culminat cu revoluţia Euromaidan din 2014, alungarea preşedintele prorus Viktor Ianukovici, prima invazie rusească, cea din Crimeea şi Donbas, şi cu semnarea unui acord de asociere cu UE. Acum, Varşovia este cel mai hotărât stat european în ceea ce priveşte pedepsirea Rusiei, a conducerii şi oligarhilor săi.

Ucraina este a doua ţară ca suprafaţă din Europa, fiind de aproape două ori mai întinsă decât Polonia. Înainte de război avea o populaţie de 46 de milioane de locuitori, din care, după unele estimări, aproape două milioane trăiau şi munceau în Polonia.

Spre comparaţie, populaţia poloneză numără 38 de milioane de persoane. Cea a Germaniei, în umbra căreia economia polo­neză a crescut pentru a deveni cea mai mare din regiune, este de 83 de milioane. Piaţa germană este scumpă şi suprasaturată, în timp ce cea ucraineană este mai săracă, mai ieftină, dar cu potenţial de creştere imens. Prin urmare, vecina Ucraina ar fi alegerea logică pentru firmele poloneze care vor să-şi facă ucenicia în afaceri în străinătate, să producă sau doar să importe sau să exporte.

Investiţiile poloneze în Ucraina sunt mici ca valoare, dacă sunt comparate cu cele din alte ţări din regiune, dar sunt cele mai mari ca număr de firme. Anul trecut, comerţul bilateral dintre Polonia şi Ucraina a atins cel mai ridicat nivel din istorie. Tot atunci, Polonia a devenit al doilea cel mai mare partener comercial, dar şi cea mai mare piaţă de export a Ucrainei, în faţă fiind doar uriaşa Chină.

Înainte de război, pentru piaţa poloneză Ucraina era una din principalele surse de produse agricole, fructe şi cereale, şi principalul izvor de forţă de muncă.

Polonia nu a simţit criza de forţă de muncă la fel de intens ca vecinii ei tocmai datorită muncitorilor ucraineni, după unele estimări în jur de două milioane.

Acum, bărbaţii au plecat la război, iar în locul lor vin milioane de femei şi copii. Jumătate din refugiaţi sunt copii.

Din 2014, anul anexării Crimeei, şi până în 2019, muncitorii ucraineni au creat 11% din creşterea PIB a Poloniei, arată un calcul al băncii centrale poloneze. Ziarul Rzeczpospolita estimează că ucrainenii au contribuit cu 2,5% la PIB-ul polonez.

În 2021, anul de dinaintea războiului, comerţul bilateral de bunuri dintre Polonia şi Ucraina a depăşit pentru prima dată 10 miliarde de dolari (9 miliarde euro), potrivit lui Igor Baranetschi, şeful departamentului economic al ambasadei Ucrainei în Polonia.

De asemenea, 2021 este primul an de după aderearea Poloniei la UE (în 2004) în care  exporturile ucrainene sunt mai mari decât importurile.

Polonia este unul din primii cinci importatori de produse agricole ucrainene. Greutatea acestor mărfuri în importurile Poloniei s-a apropiat de două miliarde de dolari, iar balanţa în acest sector este în echilibru. Anul trecut a fost special şi pentru investiţiile poloneze, care doar în primele şase luni au depăşit un miliard de dolari, tot un record. Au crescut şi investiţiile ucrainene în Polonia. Firmele ucrainene (20.000 la număr) au ajuns să reprezinte un sfert din companiile cu capital străin de pe piaţa polonă.

Un loc aparte în exporturile agricole ale Ucrainei în Polonia au căpătat fructele de pădure, legumele şi alunele. Livrările au crescut cu 45% în sezonul 2020/21, potrivit  unei analize EastFruit. Veniturile s-au majorat de 3,4 ori în cinci ani. Aceste exporturi au evoluat pe măsură ce Polonia a devenit o alternativă la piaţa rusă.

Companiile poloneze importă fructe de pădure şi fructe de livadă îngheţate din Ucraina pentru a le procesa şi exporta la preţuri mult mai mari. În acest fel, veniturile adiţionale încasate din aceste exporturi se ridică la zeci de milioane de dolari. De asemenea, mulţumită tot fructelor din Ucraina, Polonia îşi poate menţine poziţia de lider mondial la exportul de fructe congelate. Războiul a încurcat multe planuri şi afaceri.  Peste 40% din companiile poloneze au spus că invazia rusă le ameninţă activitatea. Cele mai îngrijorate sunt firmele din transport şi logistică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels