Business Internaţional

Polonia nu se dezminte: creştere economică de 3,5% în trimestrul doi

Polonia nu se dezminte: creştere economică de 3,5% în trimestrul doi
30.08.2010, 23:49 34

Economia Poloniei a avansat în trimestrul doi cu 3,5% comparativcu perioada similară a anului trecut, pe fondul unei evoluţiifavorabile a cererii interne. Exporturile, ce au fost ajutate de unzlot slab şi de creşterile economiilor vestice, principaliiparteneri comerciali ai statului situat în Europa Centrală şi deEst, nu au avut un impact pozitiv asupra avansului economic. Ba maimult, acestea au redus Produsul Intern Brut cu 0,3%.

Avansul economic anunţat de Biroul Naţional de Statistică de laVarşovia a depăşit estimările analiştilor, care vorbeau de ocreştere anuală de 3,2%. Trimestru la trimestru economia a crescutcu 1,1% faţă de 0,7% în primele trei luni ale anului.

Economia Poloniei, singura ţară membră a Uniunii Europene care areuşit să evite recesiunea în 2009, a fost impulsionată de cerereainternă şi nu de cea din Germania, unde Produsul Intern Brut aavansat cu cel mai rapid ritm din ultimele două decenii în perioadaaprilie-iunie.

Mereu înaintea UE

Uniunea Europeană estimează că Polonia va reuşi din nou în 2010să aibă o evoluţie mai bună decât cea a blocului, la fel ca şi anulprecedent. Astfel, PIB-ul Poloniei ar putea creşte cu 2,7%, în timpce avansul economic al blocului ar fi în medie de 1%.

"Dinamica impresionantă a exporturilor poloneze a avut în spateindustria puternică a Germaniei, ce şi-a revenit din criză, şi unzlot slab în perioada mai - iunie", declara înainte de publicarearezultatelor oficiale Radoslaw Cholewinski, economist-şef la NobleBank din Varşovia.

Zlotul s-a depreciat cu circa 7% în raport cu euro începând cu 9aprilie, când banca centrală a cumpărat valută pentru a slăbimoneda, care atinsese maximul ultimelor 16 luni, şi până lasfârşitul lunii iunie. Zlotul se tranzacţiona ieri în jurul valoriide 3,97 zloţi/euro. O monedă naţională depreciată s-a tradus prinexporturi mai ieftine. Totuşi, această măsură nu a ajutatsuficient. Balanţa comercială a Poloniei a fost însă negativă întrimestrul doi, ceea ce înseamnă că piaţa internă este suficient deputernică pentru a susţine economia. Analiştii se aşteaptă cacererea internă să ajute economia să rămână fermă pe poziţii înpofida problemelor pe care mediului eocomic mondial le va întâmpinaîn trimestrele următoare.

"Principalul factor care a influenţat creşterea economică a fostcererea internă, al cărei impact asupra PIB a fost de 3,8%.Impactul consumului a fost de 2,2%", potrivit biroului destatistică.

Evoluţie favorabilă pe planul exporturilor

Exporturile au crescut totuşi în primul semestru cu 29%comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelorpublicate de banca centrală. Germania, principalul partenercomercial al Poloniei, primeşte 25% din exporturile acesteia.

Legăturile dintre economiile statelor membre UE demonstrează căperformanţa viitoare a Poloniei este totuşi dependentă şi deprocesul de revenire a economiilor vestice.

Nivelul încrederii investitorilor în economia germană, cea maimare din Europa, a scăzut la minimul ultimelor 16 luni în august,fapt ce sugerează că avansul economic ar putea încetini.

"Principalul risc ce ameninţă dinamica exporturilor polonezeeste deteriorarea pieţelor de export, aşteptată a avea loc în adoua jumătate a acestui an", a spus Maja Goettig, economist-şef alBank BPH din Varşovia.

O încetinire a ritmului de creştere a economiei germane vaconduce la o reducere a cererii pentru exporturile poloneze, aanunţat banca centrală pe 25 august, după şedinţa de stabilire aratei de politică monetară. Banca a menţinut rata dobânzii la unnivel minim record de 3,5%, stabilit în urmă cu 14 luni.

Rezultatele economice din trimestrul doi nu ar trebui sămodifice politica băncii centrale de tip "wait and see" (aşteaptăşi vezi), crede Mateusz Szczurek, economist-şef al ING Bank Slaskidin Varşovia.

Unii membri ai boardului băncii centrale, inclusiv AdamGlapinski şi Elzbieta Chojna-Duch au afirmat pe 27 august că rateledobânzii ar putea fi majorate dacă rata de creştere economică pe2010 va atinge sau depăşi 3,5%, animând inflaţia până la peste2,5%, ţinta stabilită de banca centrală.

Semne bune pentru economia britanică

Economia Marii Britanii a înregistrat cel mai alert ritm decreştere din ultimii nouă ani în trimestrul doi, impulsionată derevenirea sectorului construcţiilor, potrivit publicaţiei britaniceThe Telegraph.

Biroul Naţional de Statistică a anunţat o creştere anuală de1,2% a Produsului Intern Brut în trimestru, revizuindu-şi în susestimarea iniţială ce viza o creştere de 1,1%.

Totuşi, există temeri că rata de creştere, raportată la un nivelde 0,3% consemnat în primul trimestru, reprezintă doar un vârfînainte ca efectul reducerilor de cheltuieli să se facă simţit."Este evident că deşi economia britanică a început să-şi revină,procesul este încă la început", a declarat Jeremy Cook,economist-şef în cadrul firmei World First.

Creşterea din trimestrul doi a survenit avansului de 8,5% alproducţiei din sectorul construcţiilor, revizuit recent în sus dela o estimare iniţială de 6,6%, sectorul revenindu-şi de pe urmaiernii dificile şi fiind stimulat de proiectele din sectorul publiclansate înaintea alegerilor.

Totuşi, oficialii Construction Products Association, carereprezintă companiile din acest sector, susţin că în pofida acestorcifre condiţiile sunt în continuare dificile.

Cheltuielile guvernamentale şi ale gospodăriilor au urcat cu0,3% şi respectiv 0,7%, însă ambele categorii sunt aşteptate săscadă pe fondul măsurilor de austeritate. Creşterea sectoruluiserviciilor a fost revizuită în jos la 0,7% de la 0,9% în urmadeclinului înregistrat de sectorul transportului aerian. CătălinaApostoiu

SUA: electroşocuri pentru a reînvia creştereaeconomică

Preşedintele băncii centrale americane (Fed) Ben Bernanke aprezentat patru opţiuni "neconvenţionale" de politică economicăpentru a stimula economia americană, scrie BBC News. În topullistei sale se află relaxarea cantitativă, adică cumpărarea masivăde titluri de datorie.

De asemenea, Bernanke vrea să plătească o dobândă zero pentrurezervele în exces depuse de bănci la Fed, să menţină dobânda dereferinţă la un nivel scăzut pentru mai mult timp sau cel puţinpână când vor fi îndeplinite anumite condiţii şi să aibă în vedereo ţintă de inflaţie mai ridicată.

Toate aceste propuneri au fost enunţate în cadrul simpozionuluianual al băncilor centrale, organizat la Jackson Hole, în statulamerican Wyoming. Bernanke a mai declarat că revenirea economică aîncetinit mai mult decât se estimase iniţial.

De altfel, autorităţile americane au revizuit în scădere lafinalul săptămânii trecute cifrele privind creşterea economică aStatelor Unite în trimestrul al doilea, de la 2,4% la 1,6%.

Reducerea prognozei privind economia americană în intervalulaprilie-iunie a fost totuşi mai mică decât anticipaseră majoritateaanaliştilor de pe Wall Street.

PIB-ul Statelor Unite a crescut timp de patru trimestreconsecutive, însă rata de creştere anuală se situează la numai2,9%.

Experţii consideră că economia trebuie să crească cu cel puţin3% pentru a nu mai permite şomajului, în prezent situat la 9,5%, sămai urce. Andreea Neferu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO