Business Internaţional

Polonia se teme ca Euro 2012 ii va aduce probleme economice

03.05.2007, 19:45 15

Economia Poloniei va fi pregatita pentru adoptarea monedei europene pana in 2012, dar gazduirea Campionatului European de Fotbal in acelasi an ar putea genera riscuri economice, potrivit declaratiilor facute de ministrul polonez de finante.
Intr-un interviu acordat publicatiei "The Financial Times", ministrul de finante polonez Zyta Gilowska a spus ca 2012 este anul in care Polonia ar putea adopta euro cel mai devreme. "In prezent nu identificam niciun fel de obstacole impotriva intrarii in zona euro in 2012, de fapt este prima estimare facuta in aceasta privinta", a spus Gilowska, ministrul polonez de finante, continuand ca pregatirile intense pentru campionatul Euro 2012 ar putea scoate la iveala un risc economic care in momentul de fata este greu de identificat si prevazut. Mai mult, Bursa din Varsovia a atins un nivel record dupa ce Polonia si Ucraina au fost alese sa organizeze Campionatul European de Fotbal din 2012. Polonia si Ucraina sunt primele tari din Europa de Est care vor organiza un turneu final de fotbal de la dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice incoace. Referitor la cresterea economica a Poloniei, Gilowska a spus ca "economia incepe sa evolueze mai putin conform tiparelor. Ne aflam in stadiul de crestere, inca nu putem vorbi de supraincalzire."
Anul trecut Polonia a atras investitii straine directe in valoare de 14,7 mld. dolari (11 mld. euro), aproape dublu in comparatie cu 2005 si peste valoarea de 10 mld. dolari estimata de catre executivul de la Varsovia.
Economia Poloniei, cea mai mare din Europa Centrala, a inregistrat o rata anuala de crestere de 7% in primul trimestru, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii zece ani. Saptamana trecuta, banca centrala a Poloniei a crescut dobanda de referinta pentru prima oara in ultimii trei ani pentru a domoli cresterea preturilor.
Gilowska a recunoscut ca este nevoie de reforme economice suplimentare pentru a creste productivitatea in continuare. Ministrul de finante vrea sa reduca costurile sau sa gaseasca surse aditionale de venit de aproximativ 7,6 miliarde de dolari (5,5 mld. euro) in 2008 pentru a finanta reducerile de taxe si alte reforme necesare introducerii monedei europene. Adoptarea monedei euro va impulsiona cresterea economica a Poloniei cu 0,2-0,4% pe an, ca urmare a dezvoltarii comertului si a investitiilor straine. Polonia a aderat la Uniunea Europeana in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO