Business Internaţional

Polonia va suprataxa băncile, dar nu aşa dur ca Ungaria

Polonia va suprataxa băncile, dar nu aşa dur ca Ungaria

Autor: Cristina Rosca

02.09.2010, 23:30 44

Guvernul de la Varşovia analizează posibilitatea introduceriiunei taxe asupra sistemului bancar, însă aceasta va fi modestă şinu va afecta clienţii sistemului bancar, a anunţat premierul DonaldTusk.

Polonia ar putea opta pentru o soluţie similară celei a MariiBritanii, care taxează băncile cu 0,04% din active.

În Ungaria taxa se ridică la 0,45% din active. Mai multe detaliivor fi oferite peste două săptămâni, potrivit lui Tusk. El a spuscă o taxă "nu va afecta stabilitatea băncilor".

Premierul şi-a explicat decizia prin faptul că altă alternativăar fi "introducerea de măsuri de austeritate, care ar afecta petoată lumea", a spus Tusk.

Deficitul rămâne problema numărul unu

Începând cu 2011 guvernul polonez intenţionează să majoreze taxape valoarea adăugată (TVA) cu 1% pentru a majora veniturile de labugetul de stat şi pentru a reduce deficitul bugetar.

Gaura bugetară ar putea ajunge la 7% din Produsul Intern Brut înacest an. Tusk a promis să reducă deficitul până la 3% din PIB,limita maximă impusă de Uniunea Europeană, până în 2013.

"Polonia nu a avut probleme cu sectorul bancar, aşa cum s-aîntâmplat în alte ţări. Băncile noastre sunt sănătoase", a spusTusk. "Cu toate acestea, analizăm posibilitatea şi probabil o săpromulgăm o lege pentru taxarea băncilor, care nu va împovăra şi nuva aduce la bugetul de stat miliarde de euro. Nu va fi o taxă petranzacţii şi nu va atârna greu în bilanţul băncilor", a adăugatpremierul polonez.

Ungaria, a cărei situaţie economică spre deosebire de cea aPolonia este mult mai dificilă deoarece statul îşi revine după orecesiune puternică, a anunţat că intenţionează să suprataxezebăncile pentru a-şi acoperi gaura bugetară, atrăgând opoziţiacreditorilor străini prezenţi în statul est-european.

Potrivit autorităţilor maghiare, statul vrea să obţină 200 demiliarde de forinţi (700 de milioane de euro) de la bănci,asigurători şi alte instituţii financiare. Suma este echivalentă cu0,7% din PIB.

"Bineînţeles că este o veste proastă, însă nu va fi foartedureroasă pentru bănci", a spus Pavel Kozub, analist în cadrul CAIBUniCredit din Varşovia. "Nu mă aştept ca taxa să fie la fel de mareca în Ungaria, ci mai degrabă va fi similară celei din MareaBritanie."

Măsuri de austeritate vs. taxa pe bănci

Modelul pe care vrea să îl urmeze Polonia, cel al MariiBritanii, este mai relaxat. Băncile prezente în Marea Britanie -fie locale sau străine - vor fi taxate astfel încât statul săstrângă 8 miliarde de lire sterline în decurs de patru ani,potrivit guvernului britanic.

Această mutare face parte dintr-o iniţiativă comună a MariiBritanii, Franţei şi Germaniei. Ministrul britanic de finanţeGeorge Osborne a spus că actuala criză financiară a apărut însistemul bancar, de aceea este normal ca acestea să contribuie larevenirea economiei.

Taxa nu va afecta băncile mici şi instituţiile financiarespecializate în credite ipotecare. Potrivit proiectului de buget,taxa va fi stabilită la 0,04% din active în primul an, iar ulteriorva fi majorată la 0,07%.

Tusk a decis recent să majoreze TVA şi să grăbească procesul deprivatizare al unor companii de stat pentru a acţiona asupradeficitului bugetar.

Liderul principalului partid din opoziţie, Jaroslaw Kaczynski, asugerat implementarea unei taxe asupra sistemului bancar înschimbul majorării TVA, de pe urma căreia statul vrea să obţină

7,1 miliarde de zloţi (1,78 miliarde de euro). Tusk acaracterizat această idee ca fiind una proastă.

El a spus că se aşteaptă ca economia Poloniei să crească cu celpuţin 3% în acest an, după ce date publicate recent au arătat că întrimestrul doi Produsul Intern Brut a avansat cu 3,5 procente faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut, peste aşteptări.

Guvernul se va întâlni vineri pentru a discuta proiectul debuget pentru anul viitor, a anunţat Tusk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO