Business Internaţional

Porsche forteaza preluarea a 51% din Volkswagen

03.09.2007, 17:56 18

Porsche, care in prezent detine 31% din actiunile Volkswagen, intentioneaza sa-si majoreze pachetul detinut la 51%, titreaza saptamanalul Der Spiegel.
Potrivit declaratiilor unui reprezentant al Porsche, consiliul de administratie al constructorului german nu a luat nicio decizie cu privire la cumpararea a inca 20% din actiunile VW.
Citand surse din piata de capital, publicatia germana scrie ca Porsche cumpara certificate options care sa-i permita cresterea pachetului de actiuni detinute in cadrul VW. Certificatele options ar permite lui Wendelin Wiedeking, directorul executiv al Porsche, sa achizitioneze un alt pachet de actiuni la un pret fix.
Inainte de a prelua pachetul majoritar de actiuni, noua companie Porsche Automobil Holding trebuie sa fie inregistrata ca o corporatie din cadrul UE.
Porsche doreste sa controleze pachetul majoritar de actiuni pentru a avea un mai bun control asupra companiei cu sediul in Wolfsburg, deoarece pana in prezent nu au existat proiecte comune intre cele doua companii, asa cum ar fi dorit constructorul de masini sport.
Traderii de pe piata bursiera germana estimeaza ca Porsche va depasi nivelul de 50% din actiunile VW la inceputul anului viitor. Reprezentantul Porsche a facut referire si la o declaratie anterioara a lui Holger Haerter, directorul financiar al companiei, cu privire la achizitia de certificate options care sa permita constructorului german de automobile sport sa-si majoreze ulterior pachetul de actiuni detinut in cadrul VW.
Actiunile VW au inregistrat luna trecuta o crestere de peste 14%, depasind indicele european al industriei auto europene, care s-a depreciat cu 3%. Cresterea VW s-a datorat in parte speculatiilor de pe piata cu privire la achizitia de catre Porsche a pachetului de 20% din actiunile Volkswagen detinut de landul Saxonia Inferioara. In prezent, atat reprezentantii Porsche, cat si cei ai landului Saxoniei Inferioare au negat orice intentie in acest sens.
Porsche a solicitat la inceputul lunii iunie acordul Comisiei Europene pentru a prelua integral grupul VW. Producatorul german de automobile sport a fost obligat, potrivit legislatiei germane in vigoare, sa lanseze o oferta de preluare integrala a VW, in urma majorarii la aproape 31% a participatiei controlate de companie, dar Porsche a aratat la acel moment ca nu urmareste sa detina un pachet majoritar.
Porsche a anuntat la sfarsitul lunii martie majorarea pachetului de actiuni detinut la VW de la 27,3% la 31%.
Ferdinand Piech, a carui familie se afla la conducerea Porsche si al carui bunic a fondat Volkswagen in anii '30, si-a extins continuu controlul asupra VW de cand Porsche a achizitionat primul pachet la constructorul german in urma cu un an si jumatate. Porsche a achizitionat primul pachet de actiuni la VW in septembrie 2005, declarand la acea vreme ca doreste sa-si protejeze parteneriatul cu cel mai mare furnizor al sau. Porsche si-a crescut treptat influenta asupra Volkswagen prin numirea lui Wendelin Wiedeking in functia de CEO si pe Holger Haerter, directorul financiar al Porsche, in consiliul de administratie al VW.
VW este in prezent cel mai mare furnizor al Porsche. Cele doua companii au colaborat pentru dezvoltarea SUV-urilor Porsche Cayenne, VW Tuareg si Audi Q7.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO