Business Internaţional

Posibila intelegere intre Alitalia si sindicate

02.09.2004, 00:00 16

Un lider sindical de la compania aeriana Alitalia a sugerat, pentru prima oara, ca sindicatul ar putea lua in considerare reducerile de personal ca solutie pentru salvarea operatorului aerian, relateaza BBC.
Intre timp, actiunile Alitalia au scazut cu 5%, la un nou minim, dupa ce reprezentantii companiei au afirmat ca dispun de lichiditati doar pana la sfarsitul lui septembrie.
Conform planului de restructurare, o treime din cei 22.000 de angajati si-ar putea pierde locurile de munca. "Incercam sa salvam cat de multe locuri de munca putem", a declarat Savino Pezzota, liderul sindical.
Alitalia a avut o pierdere neta de 520 milioane euro in 2003, dupa ce in anul precedent inregistrase profit. Intr-o declaratie remisa la inceputul saptamanii, oficialii Alitalia au subliniat dificultatile de ordin financiar prin care trece compania.
Consiliul director al operatorului aerian a reamintit sindicatului ca are nevoie de acordul acestuia asupra planului de restructurare, pentru a putea obtine un imprumut in valoare de 400 milioane euro, garantat de guvernul italian.
"Plata acestui credit este conditionata de atingerea unui acord cu sindicatele asupra planului industrial, pana la data limita de15 septembrie", s-a precizat in declaratie.
Tratativele dintre senior managerii de la Alitalia si liderii de sindicat survin la o saptamana dupa ce guvernul italian a amenintat ca daca sindicatele nu se conformeaza, Alitalia poate intra in faliment si toate joburile se vor pierde.
Adjunctul primului ministru, Gianfranco Fini, a facut apel la ambele parti de a adopta o "atitudine responsabila" in negocierile privitoare la viitorul companiei aeriene detinuta de stat.
"Alitalia poate si trebuie sa fie salvata", a declarat el, adaugand ca este "esential pentru echipa manageriala sa puna la punct un plan care sa fie mai mult decat o serie de reduceri de personal."
Analistii sunt parere ca viitorul Alitalia depine de decizia luata de sindicalisti: "Ori se va ajunge la o intelegere cu sindicatul, ori vor inchide compania", a declarat un trader din Milano. "Din punctul de vedere al pietei financiare, compania se indreapta spre faliment. Toata lumea vinde actiunile Alitalia."
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO