Business Internaţional

Posibila majorare a dobanzii de referinta in Cehia

14.06.2007, 20:24 10

Banca centrala a Cehiei ar putea fi nevoita sa majoreze dobanda de referinta pentru a preveni posibila crestere a inflatiei cauzata de cresterea consumului gospodariilor si de slabirea coroanei cehe, a declarat Vladimir Tomsik, membru in board-ul institutiei.
Tomsik a declarat intr-un interviu pentru Bloomberg ca nu exclude posibilitatea majorarii dobanzii de referinta ca masura de "combatere a factorilor ce determina cresterea inflatiei", insa nu a mentionat cand ar putea avea loc aceasta.
Cresterea economica generata de consumul intern, care a ajuns la un ritm maxim de 6% in ultimii doi ani, a determinat majorarea dobanzii pe 31 mai anul acesta, pentru prima oara dupa opt luni de stationare. Aprecierea coroanei cu 5% in raport cu euro anul trecut a impiedicat cresterea inflatiei, dar moneda ceha a suferit anul acesta o depreciere de 3,5%.
"Dobanda este mica daca tinem cont de cresterea economica rapida", afirma Tomsik. "Nu este bine ca o economie ce se dezvolta in acest ritm sa aiba o dobanda reala nula sau negativa; aceasta ar trebui sa fie in jur de 1%".
Consumul intern a crescut in primul trimestru mai mult decat in ultimii trei ani. De asemenea, inflatia inregistrata in mai, de 2,4%, a fost cu 0,5% mai mare decat tinta guvernului.
Indicatorii folositi de banca centrala pentru estimarea anticipata a inflatiei pentru urmatoarele 12-18 luni arata ca inflatia va ajunge la 3,5% in luna aprilie si la 3,3% in luna decembrie a lui 2008. Banca isi propune o inflatie de 3% pentru anul viitor cu o abatere de un punct procentual.
Se prevede, de asemenea, o crestere a dobanzilor la credite pana la sfarsitul anului viitor, dar mai multe informatii vor fi date publicitatii luna viitoare.
"Predictiile pentru luna iulie sunt asemanatoare cu cele de luna aceasta", declara bancherul in varsta de 33 de ani. "Asteptam sa vedem daca economia da va semnale suplimentare care sa ne determine sa majoram dobanzile", a adaugat Tomsik. El nu a participat la consiliul de politica monetara care a hotarat majorarea dobanzii cu un sfert de punct pana la 2,75% la sfarsitul lunii mai, insa nu a dorit sa spuna cum ar fi votat. Spre deosebire de BNR, banca centrala a Cehiei face public votul din consiliu.
Tomsik a declarat ca factorii de risc pentru inflatia tintita de banca sunt cresterea consumului intern mai rapida decat a fost prognozat si cresterea preturilor.
Alt motiv de ingrijorare il reprezinta cresterea salariului minim pe economie, datorita ratei scazute de somaj, cea mai mica inregistrata in ultimii zece ani.
In acelasi timp, Tomsik dezminte zvonurile lansate de politicienii din opozitie, precum fostul ministru al finantelor Bohuslav Sobotka, conform caruia cresterea dobanzii se datoreaza masurilor de stabilizare bugetara pe care guvernul le-a trimis in Parlament. "Nu este corect sa afirmati ca decizia noastra se bazeaza pe ceva care inca nu exista", declara Tomsik referindu-se la bugetul care asteapta aprobarea guvernului.
Planul guvernului de limitare a cheltuielilor in 2008 este doar primul pas. Este nevoie de mai multe masuri care sa asigure stabilitatea financiara pe termen lung si sa permita adoptarea euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO