Business Internaţional

Poşta din SUA, afectată de pierderi, nu va mai livra scrisori sâmbăta, pentru a-şi reduce costurile

 Poşta din SUA, afectată de pierderi, nu va mai livra scrisori sâmbăta, pentru a-şi reduce costurile

Autor: Radu Bostan

09.02.2013, 16:58 425

USPS, compania naţională de poştă a Statelor Unite, care se confruntă de mulţi ani cu probleme financiare grave, va renunţa la a mai livra scrisori şi pachete sâmbăta, pentru a economisi 2 miliarde de dolari anual, informează Associated Press.

 

Schimbarea se va face de-abia peste şase luni, pentru a permite clienţilor rezidenţiali şi companiilor să se pregătească.

 

Deşi compania nu primeşte bani de la bugetul de stat, ea se supune controlului parlamentar, iar o astfel de modificare ar trebui aprobată de Congres. Oficialii poştei susţin că aproape şapte din 10 americani sprijină compania în demersul său de a reduce livrările la doar cinci zile pe săptămână.

 

USPS a înregistrat pierderi de 15,9 miliarde de dolari în anul financiar 2012, de trei ori mai mult decât pierderile de 5,1 miliarde de dolari din 2011. Principala problemă financiară a companiei nu vine din fluxurile mai reduse de colete poştale, ci de costurile tot mai mari cu contribuţiile la asigurări de sănătate pentru angajaţii care urmează să iasă la pensie. Aceste cheltuieli au reprezentat 11,1 miliarde de dolari; fără ele şi alte costuri cu forţa de muncă, USPS ar fi înregistrat pierderi de "doar" 2,4 miliarde de dolari, în scădere faţă de anul precedent.

 

În baza unei legi emise de Congres emis în 2006, compania poştală trebuie să constituie un fond de 55 miliarde de dolari pentru costurile medicale viitoare ale angajaţilor pensionaţi, vărsând câte 5,5 miliarde de dolari anual timp de 10 ani. Nicio altă agenţie guvernamentală americană nu este obligată să facă aceste plăţi. Oficialii poştei au solicitat congresmenilor să rezolve situaţia anul trecut, însă sesiunea parlamentară s-a încheiat fără nicio măsură. Acesta este motivul pentru care poşta încearcă să-şi facă "dreptate" singură şi vrea să ia propriile măsuri de reducere a cheltuielilor.

 

Din 2006, USPS a tăiat costurile anuale cu 15 miliarde de dolari, a redus numărul poştaşilor cu 28%, adică 193.000 de angajaţi, şi a consolidat peste 200 de oficii de sortare a coletelor.

 

Deşi schimbarea de program de livrare va reduce puţin deficitul companiei, oficialii USPS au declarat că vor continua să insiste pe lângă congresmeni pentru a câştiga mai mult control asupra cheltuielilor şi a surselor de venituri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO