Business Internaţional

Povestea celor doi polonezi care au dat lovitura pe piaţa jocurilor PC cu blockbuster-ul „The Witcher”, ajuns simbol naţional

Povestea celor doi polonezi care au dat lovitura pe...

Autor: Liviu Popescu

05.07.2014, 09:30 1320

Când preşedintele american Barack Obama a vizitat Polonia în 2011, premierul polonez Donald Tusk a ales să îi dea cadou liderului american o copie a jocului pe calculator “The Witcher 2” întrucât a considerat că acesta este reprezentativ pentru Polonia modernă. Luna trecută, când Obama a vizitat din nou Polonia, a avut numai cuvinte de laudă la adresa jocului, devenit deja un fenomen la nivel mondial, scrie BBC.

Dintr-un birou confortabil din Varşovia, Marcin Iwinski, cofondatorul CD Projekt, compania care a dezvoltat seria The Witcher, spune că nu îi vine să creadă ce noroc a avut.

În timpul liceului Iwisnki şi colegul său Michal Kicinski erau împătimiţi ai jocurilor pe calculator. În anii 1980 Polonia încă era în spatele Cortinei de Fier şi majoritatea magazinelor duceau lipsă de  produse alimentare şi în niciun caz nu vindeau calculatoare personale. Însă tatăl lui Ivinski i-a adus de Crăciun din Germania un computer şi câteva jocuri precum Atic Atac şi Psst, iar tânărul polonez a fost imediat captivat.

Imediat după absolvirea liceului, Ivisnki împreună cu Kicinski au început să vândă în Varşovia jocuri video importate din SUA, iar în 1994 cei doi şi-au mutat afacerea într-un mic birou şi firma a început să se dezvolte.

“Multe s-au întâmplat de când piaţa poloneză a fost deschisă către Europa şi ce e şi mai important, oamenii au început să devină mai încrezători. Acum este momentul când polonezi îşi dezvăluie spiritul antreprenorial”,  a spus Iwinski.

Companiile poloneze precum CD Projekt şi rivalul său Techland sunt printe cele mai de success din lume.

Încă de la începutul afacerilor cea mai mare problemă a CD Projekt a fost cum să convingă polonezii să cumpere versiunile legale ale jocului în locul celor piratate. Pentru a se diferenţia de restul companiilor, CD Projekt a început să traducă jocurile comercializate în poloneză şi au apelat şi la faimoşi actori din Polonia pentru ca dialogurile din joc să fie în poloneză.

În 2001 cei doi au creat o platformă de dezvoltare de software şi au achiziţionat drepturile poveştilor Witcher, ale scriitorului polonez Andrzej Sapkowski, în care eroul Geralt înarmat cu o sabie ucide monştri într-o lume asemănătoare cu cea a lui Tolkien.

“Încă îmi aduc aminte că citeam o poveste Witcher într-o revistă sci-fi în timpul liceului. Nici nu îndrăzneam să visez că voi avea şansa să lucrez la un joc inspirat din Witcher”, a spus Iwinski.

“The Witcher 2” a durat cinci ani pentru a fi fabricat şi a costat aproape 7 milioane de dolari, o sumă enormă pentru un proiect polonez.

Ivinski a spus că jocul are multe asemănări cu serialul Urzeala Tronurilor şi că peisajul său sumbru medieval sublinează linia dintre bine şi rău.

“Nu este precum celelate jocuri de fantezie în care tu eşti tipul bun, şi te duci şi-l omori pe cel rău. Tratăm cu respect un public matur, e ceva nou şi interesant pentru ei”, a spus polonezul.

CD Projekt are în prezent 350 de angajaţi şi lucreză la un nou joc, Cyberpunk 2077, asemănător filmului Bladerunner, iar partea a treia din seria “The Witcher” va fi lansată în februarie anul viitor.

“În tot acest timp cel mai importat lucru a fost pasiunea pentru jocuri. Aceasta ne-a alimentat, ne-a dat putere să mergem mai departe”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO