Business Internaţional

Prabusirea WTC a facut prima victima in asigurari

23.11.2001, 00:00 35



Dupa colapsul firmelor de transport aerian, atentatele teroriste din 11 septembrie au facut ieri prima victima din industria asigurarilor. Taisei Fire & Marine Insurance Co., un asigurator de talie medie din Japonia, a cerut intrarea in faliment sub presiunea despagubirilor estimate in urma prabusirii World Trade Center.

Ichiro Ozawa, presedintele Taisei, a declarat ieri ca atentatele din Statele Unite au determinat cresterea exploziva a datoriilor companiei care depasesc in acest moment cu 40 miliarde yeni (325 milioane dolari) valoarea totala a activelor.

Cu toate ca Taisei este prima firma japoneza din industria serviciilor financiare care se declara insolvabila din cauza atentatelor din 11 septembrie, anuntul companiei a avut efecte puternice in sectorul asigurarilor din ?ara Soarelui Rasare, care sufera inca de pe urma crizei asiatice.

aapte asiguratori japonezi s-au prabusit incepand din septembrie 1997, din cauza dobanzilor extrem de apropiate de zero care au redus veniturile obtinute din obligatiunile cumparate anterior.

Totusi, Taisei nu este decat al doilea asigurator non-viata din Japonia care intra in faliment dupa al doilea razboi mondial, iar reprezentantii companiei considera ca insolvabilitatea se datoreaza in totalitate atacurilor teroriste.

"Pierderile pe care le asteptam din activitatea de reasigurare sunt cauzate doar de atentate, iar noi nu am putut preconiza ca vom suferi o pierdere atat de uriasa, deoarece patru avioane s-au prabusit simultan", a afirmat Ozawa.

"Acest lucru era total imprevizibil. Nu am inregistrat pana acum nici o pierdere din reasigurari in cei 30 de ani de cand am inceput aceasta activitate", a mai spus presedintele Taisei.

Ozawa a declarat ca Taisei trebuie sa plateasca despagubiri de 74,4 miliarde yeni (604 milioane dolari) ca urmare a evenimentelor din 11 septembrie. Potrivit agentiei de cercetare in domeniul creditelor Teikoku Databank, asiguratorul japonez are datorii totale de 364,8 miliarde yeni (aproape trei miliarde de dolari).

Taisei este a 12-a companie de asigurari din Japonia si intentiona sa fuzioneze cu alte doua firme japoneze - Yasuda Fire & Marine Insurance si Nissan Fire & Marine Insurance.

Dupa finalizarea procedurilor de insolvabilitate, Yasuda si Nissan vor achizitiona ceea ce va ramane din companie, platind cash in schimbul preluarii politelor Taisei.

Cele trei firme au anuntat in urma cu un an ca intentioneaza sa fuzioneze pana in aprilie 2002 pentru a-si reduce costurile, dupa ce principalii concurenti au scazut nivelul primelor de asigurare.

Analistii afirma ca Taisei a esuat deoarece este mult prea mic pentru a purta povara datoriilor determinate de atacurile teroriste.

Actiunile sectorului asigurarilor au scazut puternic in sedinta de ieri a bursei din Tokio, din cauza ca investitorii sunt ingrijorati ca firmele de asigurare, la fel ca si Taisei, nu au reusit sa se protejeze suficient fata de evnimentele din SUA.

Indicele care urmareste evolutia titlurilor din acest domeniu a scazut ieri cu 2,4%, cele mai afectate firme fiind cele implicate in proiectul de fuziune cu Taisei - Yasuda a scazut cu 4,8%, in timp ce actiunile Nissan Fire & Marine Insurance s-au prabusit cu 18%.

Despagubirile ce vor fi platite de companiile de asigurari din intreaga lume dupa atentatele din 11 septembrie sunt estimate in prezent la peste 40 de miliarde de dolari, dar este posibil ca valoarea acestora sa creasca, deoarece din ce in ce mai multe firme din aceasta industrie isi majoreaza previziunile privind pierderile suferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO