Business Internaţional

Prada a atras 2,1 mld. dolari pe bursa de la Hong Kong, sub aşteptări

 Prada a atras 2,1 mld. dolari pe bursa de la Hong Kong, sub aşteptări

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

17.06.2011, 11:15 289

Casa italiană de modă Prada aatras vineri 2,1 miliarde dolari prin oferta publică iniţialăderulată la bursa de la Hong Kong, reducând preţul final alplasamentului cu aproape 20%, după reticenţa investitorilor cauzatăde evaluarea prea mare atribuită companiei şi de evoluţia slabă apieţelor.

Producătorul de articolevestimentare şi accesorii de lux a efectuat cea mai mare ofertăpublică iniţială (IPO) din acest an de la Hong Kong la cel mai micpreţ din intervalul estimat în prospect, revizuit anterior înscădere, au declarat vineri pentru Reuters surse apropiatesituaţiei.

Decizia Prada de a efectuaoperaţiunea la cel mai mic preţ survine debutului modest alproducătorului de genţi de voiaj şi valize Samsonite, care a închisjoi, în prima zi de tranzacţionare la Hong Kong, în scădere cu 8%,după o ofertă publică iniţială derulată săptămâna trecută tot lacel mai scăzut preţ din prospect.

Dintre ofertele publice iniţialemari efectuate în Asia în acest an, doar MGM China a înregistrat ocreştere a acţiunilor în prima zi de tranzacţionare, reflectândprudenţa investitorilor pe fondul perioadei slabe prin care trecpieţele internaţionale de capital, afectate de temerile legate deîncetinirea revenirii economiei globale, de criza datoriilor destat din Europa şi de impasul din Congresul Statelor Unite privindcreşterea plafonului datoriei de stat. Bursa din Hong Kong acrescut în numai o şedinţă din ultimele 12.

Prada ţintea atragerea a 2,6miliarde de dolari din piaţă prin IPO. Compania şi acţionarii săiPrada Holding BV şi Intesa Sanpaolo au vândut 423,3 milioane deacţiuni, la un preţ care evaluează valoarea de piaţă a casei demodă la 13 miliarde de dolari.

Chiar şi la un preţ redus,listarea Prada este cea mai mare ofertă publică iniţială din HongKong din acest an, depăşind cele 1,9 miliarde de dolari atrase înluna mai de Shanghai Pharmaceuticals.

Marii retaileri de renume mondial,precum Prada şi Samsonite, sunt interesaţi de listarea la Hong Kongpentru a-şi populariza brandurile pe piaţa chineză, unde seestimează creşterea consumului de bunuri de lux cu 18% pe an pânăîn 2015, la 27,5 miliarde de dolari, de la circa 12,2 miliarde dedolari în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO