Business Internaţional

Pregatiti-va pentru revenirea dolarului. Sau poate nu

01.07.2003, 00:00 14

Volatilitatea recenta a cursurilor de schimb a afectat serios rentabilitatea multor investitii internationale. Analistii valutari acrediteaza ideea ca piata valutara evolueaza ciclic si unii sunt de parere ca punctul de curbura ar putea fi aproape.
Investitorii americani care detin active denominate in euro au avut o marja de profit de 40% din 2002, cand valuta europeana era la un minim de 0,83 dolari, pana acum.
Din nefericire pentru investitorii europeni, ei s-au confruntat cu o experienta opusa in ceea ce priveste activele denominate in dolari pe care le detineau. Insa aceasta nu ar trebui sa-i impiedice sa ia in considerare expunerea la dolari in viitorul apropiat.
Cresterea meteorica a monedei europene creeaza oportunitati atactive, insa in final totul depunde de timp, noteaza Financial Times.
Evolutiile pietelor valutare sunt notorii pentru dificultatea cu care se lasa prevazute. Un boroker valutar care pariaza bine in jumatate din cazuri, este deja unul foarte bun.
Insa o caracteristica a pietelor valutare, care cu siguranta este valabila , este ca ratele de schimb valutar intre pietele foarte mari au o evoolutie ciclica. "Intre doua state puternic industrializate cu economii sanatoase, valutale pot fluctua cu 10 pana la 20% pe an, dupa care in doua saptamanicursurile revin la valoarea initiala", explica Rudi Weisweiller, consilier valutar.
Motoarele ascensiunii euro nu s-au epuizat insa, asa cum sugereaza si masura reventa a Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce rata dobanzii de referinta la euro cu o jumatate de punct procentual, care insa nu a reusit sa-i franeze definitiv tendinta crescatoare.
Acest fapt acrediteaza ideea ca aprecierea accelerata a monedei unice a fost mai mult decat o chestiune de diferential de dobanda.
Oricum, este clar ca in momentul in care cursul valutar semnalizaeza ca a atins un nivel limita - asa cum s-a intamplat intre al doilea trimestru al anului 2001 si al doilea trimestru al anului 2002 - ar putea fi timpul pentru achizitiile de dolari.
Maurizio Faroni, manager financiar la Banco popolare di Verona e Novara, crede ca punctul critic va fi atins in decursul celui de-al doilea trimestru al acestui an. "Indiferent de ce se intampla pe continent, daca profiturile companiilor americane se vor baza pe o crestere reala, achizitile de active denominate in dolari, s-ar putea sa fie o manevra insiprata".
Momentul cand va avea loc schimbarea de directie ramane incert totusi. De fapt, majoritatea analistilor valutari se asteapta ca euro sa continuie sa creasca. Atat Merrill Lynch cat si UBS, de exemplu, prevad ca euro va atinge 1,3 dolari pana la finele anului viitor.
BIS nu crede in aprecierea dolarului
Pericolul deprecierii dolarului este mai mare in prezent decit in urma cu doua decenii, dar cresterea productiei industriale din Statele Unite reprezinta un factor de sprijin al monedei americane, se arata intr-un raport publicat de Banca Reglementelor Internationale (BIS).
BIS, un organism care reprezinta bancile centrale din intreaga lume, a aratat ca interesul investitorilor pentru profit si ingrijorarea provocata de cresterea deficitului de cont curent din SUA au constituit doi factori de presiune care au influentat evolutia dolarului, incepind din 2002.
Analistii considera ca ascensiunea monedei unice europene si a yenului japonez poate continua, chiar daca autoritatile americane vor reusi sa reduca acest deficit.
In cursul anului 2003, dolarul s-a depreciat cu aproape 11% fata de principalele monede, coborind, in luna mai, pina la un nivel record fata de euro, de 1,1930 dolari pe unitate.
Potrivit raportului BIS, dolarul a pierdut 27% din valoare, in perioada 1985-1987. In anul 1985, Grupul celor Cinci (G5) - reprezentind cele mai dezvoltate natiuni de pe glob din acel moment - au intervenit pentru a opri ascensiunea monedei americane. Ulterior, ca si in momentul de fata, temerile privind majorarea deficitului comercial al SUA si incetinirea ritmului de crestere a celei mai mari economii din lume au accelerat deprecierea dolarului. Doi ani mai tirziu, G5 a luat noi masuri, pentru reabilitarea cursului de schimb.
Institutia citata considera ca deficitul de cont curent inregistrat in prezent de Statele Unite este in primul rind consecinta diminuarii economiilor din sectorul privat, fiind mai putin influentat de problemele financiare din domeniul public. BIS a avertizat ca dolarul risca sa se deprecieze in continuare, daca institutiile creditoare vor refuza sa finanteze deficitul creat.
Studiul mai arata ca, de aceasta data, statele europene si Japonia nu mai inregistreaza o dezvoltare economica substantiala, cu amploarea celei din anii '80, care a amortizat impactul declinului din SUA.
"Acest lucru indica faptul ca orice interventie a autoritatilor din Europa si Japonia necesita masuri si mai ample din partea Statelor Unite", se precizeaza in raport.
Pe de alta parte, dolarul nu mai reprezinta in prezent singura moneda utilizata de statele lumii pentru crearea rezervelor valutare. Moneda americana rivalizeaza la acest capitol cu euro, desi preferinta bancilor centrale pentru depozitele in valuta europeana este relativ scazuta.
Datele prezentate de BIS arata ca aproape 60% din deficitul comercial acumulat de Statele Unite vizeaza parteneriatele din China, zona euro si Japonia.
Autoritatile din Japonia si din alte tari asiatice au intervenit in mai multe rinduri pe pietele valutare, pentru a opri ascensiunea monedelor nationale fata de dolar, tendinta care dauneaza activitatii exportatorilor autohtoni.
Dolarul a avansat fata de yen ieri pina la cea mai mare valoare din ultimele doua luni, respectiv de 120,17 yeni pe unitate.
Totodata, dolarul si-a mentinut pozitia fata de moneda unica europeana, la o paritate de 1,1426 dolari pentru un euro. Saptamina trecuta, moneda americana a urcat pina la valoarea maxima din ultimele sase saptamini, de 1,1397 dolari pentru un euro.
In pofida acestor previziuni pesimiste, BIS a apreciat ca ritmul de crestere a productivitatii din Statele Unite, precum si potentialul sau economic sint superioare celor din anii '80, ceea ce poate incuraja cresterea monedei nationale.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO