Business Internaţional

Preluarea Pharmacia il arunca pe seful acesteia in tabara adversa

15.04.2003, 00:00 12

Grupul american de produse farmaceutice Pfizer se apropie de incheierea achizitiei de 57 miliarde dolari a rivalului Pharmacia, tranzactie ce va fi finalizata saptamana aceasta. Cu aceasta ocazie, se asteapta ca Fred Hassan, seful de la Pharmacia, sa devina director executiv la Schering-Plough.
Achizitia firmei rivale, Pharmacia, face din Pfizer cel mai mare grup farmaceutic din lume, cu vanzari de 53 miliarde dolari anul acesta. Luna trecuta Pfizer a anuntat ca a ajuns la un acord cu autoritatea federala americana (Federal Trade Commission) in privinta masurilor ce trebuie luate pentru aprobarea fuziunii. Printre prevederile acordului se numara vanzarea unui medicament experimental catre grupul elvetian Novartis, in valoare de 225 milioane dolari.
Autoritatile de reglementare a concurentei din cadrul Uniunii Europene au dat unda verde preluarii Pharmacia de catre Pfizer in luna februarie.
Fred Hassan si-a atras elogii datorita modului in care a relansat Pharmacia, dar se va confrunta cu o sarcina si mai dificila la Schering-Plough. Grupul american a inregistrat o prabusire a profitului cauzata de scaderea francizei unor medicamente antialergice, a competitiei generale din cadrul industriei, si a unui flux modest de produse noi.
Analistii prevad pentru primul trimestru o scadere a profitului pe actiune la 10 centi, cu 76% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Credibilitatea Schering-Plough pe Wall Street a fost subminata de anumite nereguli de management si de probleme legate de activitatea productiva. Richard Jay Hogan si-a dat demisia din functia de presedinte al companiei in luna noiembrie si va renunta si la postul de director executiv de indata ce va fi numit succesorul sau, sau la adunarea generala a actionarilor, de la sfarsitul lunii aprilie.
Plecarea sa din cadrul grupului farmaceutic american urmeaza unor investigatii la care a fost supusa compania. Autoritatea americana de reglementare a pietelor financiare (SEC) are in vedere actionarea in justitie a grupului Schering-Plough si a lui Kogan, pentru violarea normelor referitoare la divulgarea informatiilor financiare, iar practicile de vanzari ale grupului vor fi supuse unei anchete penale.
Intr-o scrisoare decshisa adresata noului director executiv, Jami Rubin, un analist din cadrul Morgan Stanley descrie compania Schering-Plough ca fiind "o dezamagire majora pentru investitori", dar a adaugat ca acesta "are marea sansa de a relansa compania".  andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO