Business Internaţional

Premierul Donald Tusk: Polonia nu este pregătită pentru adoptarea monedei unice

Premierul Donald Tusk: Polonia nu este pregătită pentru adoptarea monedei unice

Donald Tusk, premierul Poloniei: Decizia trebuie să fie luată atunci când zona euro va fi pregătită, dar mai ales în momentul în care Polonia va fi pregătită să intre într-o uniune monetară sigură. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

20.02.2013, 19:29 67

Polonia a ratat termenul limită de anul trecut pentru adoptarea monedei unice în principal din cauza crizei financiare globale, iar până în prezent nu are stabilit un nou termen din cauza temerilor privind destrămarea zonei euro.

"Decizia trebuie să fie luată atunci când zona euro va fi pregătită, dar mai ales în momentul în care Polonia va fi pregătită să intre într-o uniune monetară sigură", a spus Tusk, adăugând că va face tot posibilul pentru ca Polonia să înde­plinească condiţiile aderării la zona euro cât mai repede posibil.

Guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, a declarat că pentru a putea adopta moneda unică europeană ţara sa are nevoie de mulţi ani de reforme structurale, inclusiv măsuri pentru dez­voltarea agriculturii şi pentru combaterea efectelor îmbătrânirii populaţiei. Polonia trebuie, de asemenea, să respecte în mod sustenabil condiţiile fiscale şi monetare ale Uniunii.

Politicienii se opun intrării în zona euro

Mulţi politicieni se opun adoptării monedei unice, în special conservatorii, care susţin că trecerea la euro ar duce la creşterea preţurilor, împovărând astfel societatea. În plus, rata de schimb la care va fi ancorat zlotul de euro - o condiţie pentru adoptarea euro - va lipsi cursul de schimb al monedei poloneze de flexibilitatea pe care o are în prezent.

"Tusk face presiuni asupra adoptării euro cu orice preţ. Dacă va introduce moneda unică la cursul de schimb de 4,20 zloţi pentru un euro, atunci ne va ţine deconectaţi timp de zeci de ani", a menţionat Andrej Duda, politician conservator.

Un membru al Partidului Legii şi Justiţiei, principala formaţiune politică din opoziţie, care se opune intrării în uniunea monetară, a menţionat că pregătirile nu pot începe înainte ca actuala constituţie să fie modificată.

"Începerea pregătirilor pentru adoptarea euro trebuie să fie precedată de modificarea Consti­tuţiei, ceea ce nu vom susţine, şi de aceea decizia privind renunţarea la zlot trebuie luată printr-un referendum", a spus Krzysztof Szczerski, citat de Warsaw Voice.Donald Tusk, premierul Poloniei: Decizia trebuie să fie luată atunci când zona euro va fi pregătită, dar mai ales în momentul în care Polonia va fi pregătită să intre într-o uniune monetară sigură

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO