Business Internaţional

Premierul ungar vrea bani de la FMI, dar nu şi sfaturi despre cum să conducă economia

Premierul ungar vrea bani de la FMI, dar nu şi sfaturi despre cum să conducă economia

Premierul ungar Viktor Orban şi-a mai îndulcit tonul când vorbeşte despre FMI

31.08.2010, 23:41 15

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că, la nevoie, un acordde creditare cu Fondul Monetar Internaţional este în interesulstatului, însă spune că Ungaria nu are nevoie de acorduri care săpermită fondului să dicteze statului politica economică, scriePortfolio.hu.

Ungaria trebuie să adopte o politică externă mult mai dură şiofensivă, a declarat Orban la începutul săptămânii la o întâlnirecu ambasadorii.

"Este în interesul Ungariei să coopereze cu FMI", a spus Orban.El a reamintit că fără linia de credit de la FMI economia maghiară"ar fi intrat în colaps".

"Noi interpretăm acordul cu FMI ca un acord de creditare. Fondulîl vede însă ca un acord care îi permite să dicteze politicaeconomică. Ei bine, asta nu este în interesul nostru", a spus el."Este în interesul Ungariei să semneze, la nevoie, acorduriregulate cu FMI. Nu vrem însă să încheiem acorduri care să permităFMI să intervină în probleme de politică economică, deoareceacestea ar limita în mod nenecesar autoritatea ţării şi spaţiul demanevră al guvernului, parlamentului şi politicienilor", a adăugatOrban.

Primul-ministru a mai spus că Ungaria are nevoie de "o politicăexternă mai curajoasă, pro-activă, care să aibă o laturăofensivă".

"Ungaria este o ţară care şi-a recăpătat vocea." Aşa a descrisOrban schimbările politice din ultimele luni. În viziunea sa,acesta este un punct de pornire pentru diplomaţii maghiari, dar şio încercare a statului de a ieşi în faţă în străinătate. El a spuscă nu vrea ca ambasadorii să supraestimeze puterea politiciiexterne a statului, însă a avertizat şi de pericolul subestimăriiacesteia.

Încă din luna iulie când Ungaria a suspendat acordul cu Fondul,Orban declara că astfel statul şi-a recăpătat autonomia economică.El declara atunci că statul de la vest de România nu are nevoie deFMI, ci de Uniunea Europeană pentru a discuta despre reducereadeficitului.

Creditorul de la Washington a întrerupt relaţiile cu guvernul decentru dreapta de la Budapesta din cauza unor neînţelegeri privindsuprataxarea sistemului bancar şi reducerea salariilorguvernatorului băncii centrale. Autorităţile doreau să obţină 708mil. euro din aplicarea unei noi taxe asupra băncilor,completându-şi astfel veniturile la bugetul de stat, pentru a evitaimpunerea de noi măsuri de austeritate. Salariul guvernatoruluiurma să fie redus de la 28.000 de euro la 7.000 de euro pelună.

Săptămâna trecută însă Ungaria a anunţat că ar putea relua întoamnă discuţiile cu FMI. Guvernul anunţa însă că nu este vorba deun acord privind un nou credit, ci simple consultaţii pe problemede politică economică, pe care instituţia de la Washington lepoartă cu toate statele membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO