• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Business Internaţional

Presa internaţională: Mario Draghi se pregăteşte să renunţe joi la mandatul de premier al Italiei, deşi a obţinut miercuri încrederea Senatului pentru a continua

Presa internaţională: Mario Draghi se pregăteşte să renunţe joi la mandatul de premier al Italiei, deşi a obţinut miercuri încrederea Senatului pentru a continua

Autor: Mihai Draghici

20.07.2022, 22:55 111

Premierul Italiei, Mario Draghi, intenţionează să anunţe joi dimineaţă, în Camera Deputaţilor, că îşi depune mandatul, în contextul amplificării crizei politice de la Roma, afirmă surse politice de la Roma citate de agenţia ANSA şi de cotidianul La Repubblica.

Conform surselor citate, Mario Draghi se va deplasa joi dimineaţă în Camera Deputaţilor şi va anunţa intenţia de a merge la Palatul prezidenţial pentru a-şi depune demisia.

Nu se ştie dacă preşedintele Sergio Mattarella îi va accepta demisia, pe care a refuzat-o deja săptămâna trecută. Forţele politice care îl susţin insistă ca Mario Draghi să nu demisioneze.

Mario Draghi va avea o perioadă de reflecţie şi se va deplasa joi la Palatul prezidenţial, după votul de încredere din Camera Deputaţilor, au comunicat miercuri seară oficiali guvernamentali citaţi de agenţia ANSA. Anterior, surse citate de agenţia ANSA şi de publicaţiile Corriere della Sera şi La Repubblica afirmau că Mario Draghi se afla deja la Palatul Quirinale, pentru discuţii cu preşedintele Sergio Mattarella.

Premierul tehnocrat Mario Draghi tocmai a obţinut votul de încredere al Senatului, dar fără susţinerea Mişcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă), a formaţiunii de extremă-dreapta Liga, condusă de Matteo Salvini, şi a partidului Forza Italia (centru-dreapta), condus de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi.

"Astăzi, partidele Liga, Forza Italia şi Mişcarea Cinci Stele şi-au asumat o responsabilitate gravă, o opţiune care va genera un preţ enorm pentru ţară", a comentat deputatul Matteo Orfini, din cadrul Partidului Democrat (centru-stânga).

Dacă Mario Draghi va demisiona, Italia s-ar putea îndrepta spre alegeri parlamentare anticipate, care probabil vor fi organizate în septembrie sau octombrie.

Premierul tehnocrat Mario Draghi a anunţat săptămâna trecută că va demisiona după ce Mişcarea Cinci Stele (M5S), principala forţă a coaliţiei de uniune naţională, a refuzat să participe la un vot de încredere în Parlament pe tema unor măsuri sociale. La insistenţele preşedintelui Sergio Mattarella, Mario Draghi a revenit în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Însă Mario Draghi a decis să ceară vot de încredere în Parlament doar asupra unei rezoluţii privind continuarea funcţionării actualului Cabinet guvernamental, fără a accepta remanierea. În acest context, formaţiunile Liga (extremă-dreapta) şi Forza Italia (centru-dreapta) au părăsit sala în momentul votului.

"Ceea ce s-a întâmplat este o nebunie, este Parlamentul împotriva Italiei", a comentat fostul premier Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (centru-stânga), care continuă să susţină actualul guvern.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139