Business Internaţional

Presiunea ce apasa pe euro creste de la o zi la alta: Spania, a patra economie europeana ca marime, a inceput sa scartaie tot mai rau

Presiunea ce apasa pe euro creste de la o zi la alta: Spania, a patra economie europeana ca marime, a inceput sa scartaie tot mai rau
25.02.2010, 23:10 43

Spania, a patra mare economie europeana, estimata la 1.600 mld.dolari (1.180 mld. euro), scartaie sub greutatea ratei somajului de19%, a pietei imobiliare in picaj, a datoriilor uriase si adeficitului bugetar care a crescut de peste doua ori anul trecut,pana la 9,5% din PIB, scrie cotidianul de business The Wall StreetJournal.

Anul trecut PIB-ul Spaniei a scazut cu 3,6%, iar previziunilepentru acest an nu sunt foarte optimiste, economia urmand sa scadain continuare. Spania este astfel victima celei mai grave si mailungi recesiuni din ultima jumatate de secol.

In centrul crizei stau spaniolii de rand care si-au pierdutlocul de munca. In ultimii doi ani, una din noua persoane dinpopulatia activa a fost concediata.

Fiecare dintre acestia primeste un ajutor de somaj de cel putin1.000 de euro pe luna pentru o perioada de pana la doi ani, aceastamasura facand parte dintr-un program social guvernamental ce aactionat ca o plasa de siguranta pentru someri. Guvernul a anuntatca nu va renunta la acest plan.

Ce se intampla insa cu aceia pentru care "perioada de gratie setermina"? Aceasta intrebare este pe buzele tuturor, nu doar inSpania, ci in intreaga zona euro. Rata somajului de aproape 20%,cea mai mare de la nivel european, reprezinta o noua povara greapentru zona euro, in conditiile in care Europa este macinata de ceamai dificila criza de dupa lansarea monedei unice in 1999.

Deceniul de aur

Pana la izbucnirea crizei, Spania a avut un deceniu de aur,salariile crescand si puterea de cumparare apropiindu-se de cea dinFranta, a doua cea mai mare economie europeana. Rata rapida decrestere a salariilor, a facut insa economia sa fie din ce in cemai putin competitiva.

Odata cu izbucnirea fenomenului de tip bubble in sectorulimobiliar preturile caselor s-au dublat in decurs de un deceniu,pana in 2008.

Temerile potrivit carora Grecia nu va putea sa isi indeplineascaobligatiile financiare sunt inca valabile, insa situatia si-aextins aria de raspndire pana in Spania, o alta veriga slaba azonei euro. Problema este ca, in mare parte din cauza apartenenteila zona euro, Spania nu detine mijloacele necesare pentrusolutionarea problemelor economice.

Spania nu isi poate devaloriza moneda nationala pentru caexporturile statului sa devina mai atractive, iar statiunile saleturistice mai ieftine, deoarece evolutia euro este data in mareparte de evolutia economiei mai puternice si mai competitive aGermaniei. Madridul nu poate nici sa reduca ratele dobanzii si nuare puterea de a tipari moneda pentru a anima creditarea siconsumul, deoarece aceste decizii se iau la Frankfurt, de catreBanca Centrala Europeana.

Cerc vicios

Spania poate totusi sa stimuleze cresterea economica prinreduceri de taxe si prin majorari de cheltuieli. Aceste masuri artrimite insa economia intr-o criza si mai adanca. Totusi, guvernula cheltuit masiv anul trecut, astfel incat deficitul bugetar aurcat la 9,5% din PIB, de peste trei ori mai mult decat limitamaxima permisa de UE. Pentru a strange fonduri statul ar putea finevoit sa emita titluri de datorie.

Guvernul a anuntat deja un plan menit sa scoata statul dincriza. Printre masurile enuntate se numara majorarile de taxe sireducerea cheltuielilor bugetare. Programul a fost consideratcredibil de catre analisti. Datoria publica a statului este deasteptat sa urce la 74% din PIB pana in 2012, mult sub nivelul dinGrecia, de 113% in 2009, si Italia. Datoria publica si privata astatului crestea in medie cu 14,5% pe an intre 2000 si 2008,potrivit McKinsey Global Institute. Datoria totala a ajuns lasfarsitul lui 2008 la 4.900 mld. dolari, respectiv 342% din PIB.Sase septimi din aceasta datorie erau detinute de sectorulprivat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO