Business Internaţional

Presupusul complot european anti Hollande face ravagii. Merkel aplanează scandalul şi se întâlneşte cu candidatul socialist

Presupusul complot european anti Hollande face ravagii. Merkel aplanează scandalul şi se întâlneşte cu candidatul socialist

Autor: Iulian Anghel

05.03.2012, 19:41 1519

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a dezminţit că ar face parte dintr-un complot european împotriva contracandidatului său la preşedinţie Francois Hollande, o chestiune care a făcut vâlvă în Europa după publicarea unei atari ipoteze în revista germană Der Spiegel.

"Credeţi că liderii (europeni - n.n.) nu au altceva de făcut decât pacturi sau lucruri din astea? Nu am vorbit niciodată cu unii sau alţii de asta, fiecare dintre noi este responsabil de ceea ce spune" a explicat Sarkozy ziariştilor.

Revista Der Spiegel a publicat un material din care ar reieşi că şefa guvernului german Angela Merkel şi alţi lideri europeni ar fi convenit să evite întâlnirea cu Hollande, în timpul campaniei electorale, din cauza planului său de a renegocia tratatul privind disciplina bugetară în UE.

Merkel ar fi stabilit acest lucru cu premierul conservator spaniol Mariano Rajoy şi premierul italian Mario Monti, iar ulterior, li s-a alăturat şi premierul britanic David Cameron, chiar dacă Marea Britanie nu a semnat tratatul bugetar, susţine Der Spiegel. (Hollande a fost recent la Londra dar nu s-a întâlnit cu Cameron).

Fragmente din articolul din Der Spiegel au circulat încă de ieri, fiind preluate de marile agenţii de presă, astfel că ziarele din occident au relatat astăzi pe larg despre ceea ce numesc un complot împotriva candidatului socialist.

O parte din ziarele de limbă germană au deplâns situaţia în care ar fi intrat Merkel şi mai ales compania care ar însoţi-o în acest "complot" - un Cameron care nu pune mare preţ pe UE, sau un Rajoy care anunţă că va încălca angajamentele Spaniei de a-şi reduce imensul deficit bugetat - 8,5% din PIB în 2011.

Sarkozy care este vizat direct se apără: "Credeţi că în jurul mesei cineva spune: ah, tu eşti socialist, nu lucrez cu tine sau tu eşti de dreapta nu lucrez cu tine? Problema domnului Hollande este că el a călătorit puţin, nu că există un pact împotriva sa. (…) Ceea ce este important este decizia poporului francez."

În urma apariţiei materialului diin Der Spiegel, cancelarul Merkel a anunţat că se va întâlni cu Francois Hollande. François Hollande a cerut din curtoazie o întâlnire cu Merkel. Ea a declarat că nu vrea acest lucru", a declarat, şefa Partidului Socialist Martin Aubry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO