Business Internaţional

Preţul cuprului, barometrul economiei mondiale, suferă cea mai abruptă scădere din ultimul an şi jumătate

Activitatea din sectorul construcţiilor din China a încetinit în aprilie. Foto: Hepta

Activitatea din sectorul construcţiilor din China a încetinit în aprilie. Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

05.05.2017, 00:03 1455

Preţul cuprului trece prin cel mai dramatic declin din ultimele 19 luni după ce creşterea stocurilor a sporit temerile privitoare la „încetinirea economiei Chinei, cel mai mare consumator al acestei materii prime“, relatează CNBC.

Cuprul cu livrare în iulie a scăzut cu 3,49%, cel mai puternic declin din septembrie 2015. „Cred că temerile legate de China sunt cel mai important factor“, spune Ryan McKay, strateg la TD Securities.

„Mai întâi am avut o acumulare a stocurilor de cupru pe bursa londoneză, iar mai apoi datele privitoare la sectorul manufacturier chinez s-au situat sub aşteptări în această săptămână, generând temeri privitoare la cererea chineză.“

Cuprul este o materie primă importantă utilizată în construcţia de locuinţe, producţia industrială şi de bunuri de larg consum la nivel mondial. Guvernul chinez a injectat volume semnificative de credite anul trecut în încercarea de a preîntâmpina o încetinire pronunţată a celei de-a doua mari economii a lumii. În timp ce datele economice recente s-au îmbunătăţit, stimulentele sunt în scădere.

Pentru cupru, „condiţiile legate de cerere sunt încă bune, dar nu la fel de bune ca acum trei, până  la şase luni“, arată Dane Davis, analist la Barclays. „Stimulentele sunt în scădere, iar acest lucru începe să se simtă la nivelul preţurilor reale, în special cele ale cuprului şi minereului de fier“.

Preţul minereului de fier a scăzut cu peste 6,5% la mijlocul acestei săptămâni.

Preţurile materiilor prime se îndreaptă către un minim pe cinci luni, aproape ştergând creşterea ce a urmat victoriei lui Donald Trump, potrivit Bloomberg. Cele mai masive vânzări sunt înregistrate de metalele industriale şi petrol, două sectoare care au alimentat avansul sectorului materiilor prime la începutul anului.

Preţurile petrolului au scăzut pentru a patra zi consecutiv ieri, apropiindu-se de cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lunii martie după ce datele au indicat un declin sub aşteptări al stocurilor din SUA, potrivit Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 0,5% până la 50,52 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului american s-a redus cu 0,7%, până la 47,50 dolari.

Preţul aurului a atins un minim pe o lună în condiţiile în care dolarul s-a apreciat în urma deciziei băncii centrale americane de a menţine dobânzile neschimbate, în linie cu aşteptările, iar pieţele şi-au redus aşteptările privitoare la o victorie supriză a candidatei de extremă dreapta în alegerile prezidenţiale din Franţa, scrie Reuters.

Preţul spot al aurului a coborât până la cel mai scăzut nivel din 5 aprilie, la 1.244,93 dolari pe uncie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO