Business Internaţional

Preţul petrolului Brent a ajuns la minimul ultimelor cinci luni. Analiştii mizează pe revenire

Preţul petrolului Brent a ajuns la minimul ultimelor...

Autor: Ioana Nita

10.04.2013, 00:04 689

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, a scăzut de la 112 dolari barilul la începutul anului, la 104 dolari barilul, minimul ultimelor cinci luni, dar analiştii anticipează că preţul de la începutul anului va fi şi cel mediu pentru 2013.

Recent, banca britanică Barclays şi-a revizuit în scădere prognoza pentru preţul mediu al petrolului de anul acesta, de la 125 dolari pe baril la 112 dolari pe baril, în principal din cauza creşterii producţiei din SUA şi a reducerii cererii la nivel global.

Analiştii băncii consideră că rezolvarea situaţiei din Iran şi reluarea volumelor expor­tate, revenirea lentă a econo­miei chineze sau scăderea cererii pentru petrolul din SUA ar putea reprezenta motive care vor menţine preţurile la nivel mai redus.

Barclays a fost ultima dintre băncile mari care şi-a menţinut prognoza de 120 dolari pe barili în cel mai recent sondaj realizat lunar de agenţia Thomson Reuters după ce competitorii săi Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Citi şi-au revizuit în scăderele estimările pentru preţul mediu al petrolului Brent de anul acesta. Preţul petrolului Brent a înregistrat în primele cinci zile ale lunii aprilie cea mai mare scădere săptămânală din ultimele 10 luni, de peste 5%, iar di­ferenţa faţă de luna februarie este de aproximativ 15 dolari pe baril. 

Analiştii susţin că unul dintre motivele reducerii preţurilor de săptămâna trecută este diminuarea numărului de noi locuri de muncă din SUA, ceea ce a stârnit temeri în rândul investitorilor cu privire la economia celui mai mare consumator de petrol din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO