Business Internaţional

Pretul petrolului continua sa creasca

22.01.2003, 00:00 10

Pretul petrolului si-a continuat ascensiunea, ieri, pana la noi maxime atinse in ultimii doi ani, dupa ce Marea Britanie a anuntat ca va trimite in Golf trupe militare si tancuri, indicand posibilitatea declansarii unui razboi impotriva Irakului, informeaza Reuters.
Pe piata din Statele Unite, barilul se tranzactiona cu 34,06 dolari, cel mai mare pret consemnat din luna decembrie 2000, fiind in crestere cu 15% fata de valoarea stabilita la inchiderea sedintei de la sfarsitul saptamanii trecute.
Piata petrolului este supusa presiunilor provocate de greva din Venezuela, care se desfasoara de sapte saptamani, precum si de tensiunile privind o eventuala actiune militara in Orientul Mijlociu, regiune care asigura aproape un sfert din necesarul mondial de petrol.
Autoritatile de la Londra au anuntat, luni, ca vor desfasura in Golf un numar de 26.000 de militari si 120 de tancuri.
Pe de alta parte, Venezuela este afectata, de 51 de zile, de o greva nationala care incearca sa il inlature pe presedintele Hugo Chavez de la putere si sa determine organizarea de alegeri anticipate.
Protestele au intrerupt activitatea industriei petroliere a celui de-al cincilea mare exportator de petrol din lume, care asigura circa 13% din necesarul de titei de pe piata din Statele Unite.
Analistii si-au exprimat temerile ca declansarea unui eventual razboi in Irak inainte de solutionarea situatiei din statul latino-american ar putea conduce la una dintre cele mai mari crize de petrol din lume, precum si la majorarea considerabila a preturilor. Acest lucru ar afecta semnificativ procesul de redresare a economiei globale.
Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) s-a angajat sa exporte suplimentar 1,5 milioane de barili pe zi, pentru a compensa o parte din lipsa petrolului venezuelean pe piata.
Capacitatea de productie a statului latino-american depasea trei milioane de barili pe zi, inainte de declansarea grevei, la data de 2 decembrie 2002.
Presedintele Hugo Chavez a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca industria petroliera si-a redresat partial activitatea, cu o productie zilnica de 1,2 milioane de barili. Surse din opozitie au replicat, insa, ca este vorba de o cantitate de doua ori mai mica.
Irakul, situat pe locul opt in randul celor mai mari exportatori de petrol din lume, livreaza pe plan mondial aproape 2,2 milioane de barili pe zi, in cadrul programului petrol contra hrana monitorizat de ONU. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO