Business Internaţional

Pretul petrolului: multe speculatii, putine certitudini

11.04.2005, 14:29 10

Majoritatea analistilor de pe Wall Street preconizeaza ca pretul petrolului se va mentine la un nivel ridicat din cauza unei cereri mari si a rezervei limitate, relateaza The Seattle Times.

Spre deosebire de acestia, Tim Evans considera ca aceasta crestere puternica a pretului petrolului este artificiala si este cauzata de speculatiile bursiere. Evans, analist senior la IFR Energy Services din New York, e de parere ca pretul barilului de petrol va fi de aproximativ 28 de dolari, pana la sfarsitul verii. "Cred ca lumea ma considera nebun", afirma Evans. El e de parere ca rezerva mondiala de petrol este indeajuns de mare pentru a acoperi cererea, ca majoritatea conducatorilor de autovehicule nu sunt dispusi sa plateasca orice suma pentru combustibilul de care au nevoie, si ca piata nu este receptiva la aceste scenarii care sustin speculatia bursiera.

Analistul in varsta de 45 de ani conduce de peste 10 ani lucrarile de cercetare asupra energiei la IFR Energy Services, o divizie a grupului Thomson Financial. El scrie de doua ori pe zi analize tehnice despre pietele petroliere, analize de grupuri de investitii, mari companii petroliere, distribuitori de combustibil, comercianti si jurnalisti.

Preturile petrolului au inceput sa creasca peste nivelurile atinse anterior cu cateva luni inainte ca Statele Unite sa invadeze Irakul. Acestea si-au continuat trendul ascendent din cauza maririi cererii, reducerii ofertei si a unor evenimente neprevazute de la uraganul din Golful Mexic pana la sabotajul conductelor petroliere din Irak. Marirea preturilor a fost accentuata si de devalorizarea dolarului si cresterea operatiunilor pe piata futures.

Evolutia pretului petrolului - mai greu de prognozat ca niciodata

AnaliStii sunt de parere ca rapida crestere economica din Statele Unite a mascat intr-o anumita masura impactul negativ al preturilor ridicate ale petrolului. Cererea de benzina este cu doua procente mai mare decat cea de anul trecut, in ciuda nivelului ridicat al preturilor.

Peter Beutel, specialist in piata petroliera, e de parere ca Evans nu este nebun, ci doar vrea sa socheze opinia publica. "Nu neg ca preturile petrolului vor scadea vertiginos la un moment dat in viitor", afirma Beutel, "dar analistilor li se cere sa estimeze ori un pret, ori o perioada de timp, dar nu pe amandoua. Acesta este un gest de curaj pe care il salut". Fortat sa faca o preconizare de acest fel, Beutel a declarat ca ar putea prevedea un pret de 28 de dolari (22 euro) barilul in 2008.

Majoritatea analistilor pe probleme petroliere si-au schimbat preconizarile asupra pretului acestuia pe 2005, pentru a se abate de la tendinta pietei. Ei atrag atentia asupra aparitiei unei crize deoarece fondurile speculative au facut investitii masive pe baza informatiilor ca rezervele mondiale ar putea fi afectate de cererea masiva din tarile asiatice si din Statele Unite ale Americii. Ei se tem ca ar putea aparea probleme in intreaga lume din cauza ofertei limitate de petrol, de la foametea din Nigeria la crizele rafinariilor din Statele Unite.

Ca urmare a cresterii cererii, banca Goldman Sachs a majorat previziunile pentru 2005 si 2006 privind pretul petrolului, la 50 de dolari (39 euro) pe baril de la 41 de dolari (32 euro) pe baril.

"Da, se poate atinge chiar si pragul de 105 dolari pe baril. Texasul ar putea disparea in Golful Mexic. Ar putea avea loc un razboi nuclear in Iran. Dar daca s-ar intampla asa ceva nu cred ca economia mondiala ar mai fi interesata de achizitionarea de petrol", spune un analist de la Goldman Sachs.

Evans nu este singurul care se impotriveste acestui consens legat de viitorul pietei petroliere, si alti analisti preconizeaza un nivel de 40 de dolari (31,18 euro) pana la sfarsitul acestui an.

Cateva dintre argumentele lui Evans sunt:

n Rezerva mondiala nu se afla la un nivel ingrijorator. Cu o capacitate de productie suplimentara de peste 1,8 miliarde barili, Arabia Saudita poate extrage rapid destul petrol cat sa acopere eventuale deficite.

n Cresterea preturilor ar putea determina stoparea sau chiar scaderea cererii pentru combustibili.Iar preturile ridicate ar putea determina marii producatori ca Arabia Saudita sa extraga mai mult petrol.

n Rezerva Strategica de Petrol a Statelor Unite ale Americii, pe care administratia Bush o umple cu o medie de 250.000 de barili pe zi, este aproape plina.

Evans e de parere ca toti acesti factori au fost ignorati de fondurile speculative care s-au bazat pe reducerea rezervei mondiale pentru a realiza achizitii masive.

Alan Greenspan, presedintele Fed, e de parere ca economia mondiala se confrunta cu cel mai mare soc petrolier din aceasta perioada, dar ca "aceasta nebunie a preturilor" se va termina curand. Aceasta declaratie optimista vine intr-un moment in care multi analisti atrag atentia ca pretul petrolului ar putea creste in urmatorii ani, unii estimand chiar valori de 100 de dolari (78 euro) pe baril.

In cadrul unei conferinte a industriei petrochimice, Greenspan a afirmat ca "totul va depinde de raspunsul cererii la preturile petrolului pe termen lung". "Daca ne uitam la alte situatii din istoria economiei mondiale, vom observa ca majorarea continua a preturilor ar putea determina consumatorii sa renunte la aceasta sursa de energie".



Greenspan evita sa dea un verdict

Alan Greenspan, presedintele Federal Reserve, a spus ca piata petrolului si a gazelor naturale este sub o presiune foarte mare, fiind foarte probabil ca preturile sa ramana ridicate pentru mai mult timp. El nu a facut insa nici un fel de afirmatii cu privire la impactul acestora asupra inflatiei si a cresterii economice din Statele Unite. "In ultimii ani, previziunile pe termen lung in ceea ce priveste pretul petrolului au fost ingaduitoare. Schimbarea care s-a produs recent este destul de radicala si persistenta pentru a pune bazele unor decizii de investire in planuri de reducere a costurilor energetice", a declarat Greenspan.

Chiar daca a concluzionat spunand ca preturile ridicate au determinat doar o reducere modesta a cererii, el a prezis ca, pe termen lung, acestea vor conduce la investitii mai mari in tehnologiile de extractie, exploatare si in sursele neconventionale de energie, cum ar fi gazul metan inghetat din Oceanul Arctic. Investitorii nu au avut nici o reactie la remarcele presedintelui Fed. Majoritatea lor au caracterizat discursul acestuia ca fiind "destul de optimist". Dar alti oficiali ai bancii centrale au accentuat inca o data ca presiunile inflationiste sunt in crestere, chiar daca acestea sunt "foarte bine controlate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO