Business Internaţional

Pretul petrolului scade accelerat

03.04.2003, 00:00 13

Pretul petrolului brent cu livrarea in mai a scazut ieri cu 5% la bursa de la Londra la 25,05 dolari pe baril, pe fondul sperantelor ca asaltul trupelor aliate asupra Bagdadului va grabi finalul razboiului si reluarea livrarilor de petrol din Irak.
La New York, titeiul cu livrarea in mai s-a ieftinit cu 1,13 dolari, la 28,65 dolari pe baril.
"Dupa inceperea asaltului asupra Bagdadului, totul este o chestiune de timp pana cand razboiul sa se incheie si Irakul sa inceapa sa pompeze din nou", a spus Rob Laughlin, analist la GNI.
Pretul petrolului a scazut si marti cu patru procente dupa ce principalul sindicat din Nigeria a anulat o greva nationala de trei zile, ceea ce a incurajat sperantele investitorilor ca industria petroliera din acest stat isi va relua activitatea.
Investitorii sunt ingrijorati de intreruperea exporturilor petroliere din Irak, din cauza razboiului care a inceput in urma cu 13 zile. In acest context, piata internationala a inregistrat un nou recul, dupa ce triburile nigeriene s-au angajat intr-o confruntare sangeroasa prin care incearca sa isi extinda drepturile asupra rezervelor petroliere.
Ostilitatile au determinat marile companii prezente in acest stat - grupul anglo-olandez Shell, compania TotalFinaElf (Franta) si ChevronTexaco (SUA) - sa isi intrerupa operatiunile din delta Nigeriei. Masura a condus la o reducere de aproape 40% a productiei din cel mai mare stat african exportator de petrol.
Nigeria, care produce in mod obisnuit cate 2,2 milioane de barili pe zi, este unul dintre principalii furnizori de materie prima pentru rafinariile din Statele Unite.
Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol si-a intensificat productia, in ultimele zile, pentru a compensa deficitele provocate de situatia din Irak si Nigeria. Productia din Arabia Saudita, cel mai mare exportator de titei din lume, a urcat, in luna martie, la cel mai inalt nivel din ultimii 21 de ani.
Cererea de combustibil de pe piata mondiala, care are o valoare totala de 77 milioane de barili pe zi, scade in mod obisnuit cu aproape doua milioane de barili pe zi, in trimestrul al doilea al anului, pe fondul cresterii temperaturilor din emisfera nordica. In timpul vacantei de vara, cererea revine spre limitele din primul trimestru, intrucat se mareste consumul de combustibil necesar transportului cu mijloace motorizate.

Dolarul si bursele, in crestere
Dolarul s-a apreciat ieri afta de moneda unica europeana la 1,0831 unitati pe euro, de la cotatia de marti de 1,0907 dolari pe un euro. Dolarul a crescut si fata de yen la 118,82 yeni pe dolar, de la cursul de 118,25. Avansul monedei americane "reflecta increderea investitorilor ca razboiul va fi mai scurt. Cursul dolarului poate fi foarte bine interpretat ca un indice pentru evolutia razboiului din Irak", a spus Paul Lambert, de la Deutsche Asset Management.
Indicii pietelor de actiuni au crescut ieri in toate cele 17 state vest europene. Indicele bursier german, Frankfurt Dax a urcat cu 4,2% pana la jumatatea sedntei de tranzactionare, CAC 40 din Franta cu 3,1%, iar FTSE 100 din Marea Britanie cu 1,6%.
Bursa din Statele Unite a inchis sedinta de marti in crestere usoara, in pofida publicarii unor rapoarte macroeconomice negative cu privire la activitatea din sectorul de manufactura. Indicele Dow Jones a urcat cu aproape 1% la 8.069 puncte.
Alte investitii, care in general sunt considerate un refugiu pentru investitori, au inregistrat scaderi de pret. Pretul aurului a coborat pentru a doua zi consecutiva, dupa ce aprecierea dolarului a redus din atractivitatea acestui metal cotat in dolari pentru investitorii care detin euro sau yeni. Pretul aurului este acum de 329,5 dolari.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO