Business Internaţional

Preturile apartamentelor de lux din Manhattan sfideaza criza imobiliara din Statele Unite

Preturile apartamentelor de lux din Manhattan sfideaza criza imobiliara din Statele Unite

Apartamentele de lux din Manhattan sunt la mare cautare printre bancherii de investitii de pe Wall Street: numarul apartamentelor vandute a crescut cu 3,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar stocul de apartamente puse spre vanzare s-a micsorat cu 13,5%

21.01.2008, 21:31 544

Pretul mediu al unui apartament a atins 1,4 milioane de dolari (950.000 de euro) in ultimul trimestru al anului 2007, in crestere cu 17,6% fata de trimestrul patru al lui 2006, conform firmei de brokeraj imobiliar Prudential Douglas Elliman, scrie cotidianul The New York Times.
Rapoartele au mai dezvaluit ca preturile medii sunt ridicate la valori record din cauza cresterii vanzarilor de apartamente de lux, de peste 10 milioane de dolari (6,77 milioane de euro).
Majoritatea indicatorilor de piata arata ca cererea mare pentru apartamentele din Manhattan mentin pretul sus. Numarul apartamentelor vandute a crescut cu 3,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar stocul de apartamente puse spre vanzare s-a micsorat cu 13,5%. "Fiecare indicator analizat de noi arata castiguri semnificative", a declarat Jonathan Miller, vicepresedinte executiv si director de cercetare la firma Radar Logic, care a furnizat datele necesare redactarii raportului facut public de Prudential Douglas Elliman.
Preturile record se datoreaza in mare parte cumparatorilor bogati din Manhattan. Numarul apartamentelor vandute cu peste 10 milioane de dolari (6,77 milioane de euro) s-a triplat in ultimul an, conform datelor furnizate de agentiile imobiliare Brown Harris Stevens & Halstead Property. Majoritatea acestor achizitii au vizat apartamente din doua cladiri de pe 15 Central Park West si Plaza, unde sunt localizate 94 din cele 1.342 de apartamente vandute in Manhattan in al patrulea trimestru.
Gregory J. Heym, economistul care a pregatit datele din rapoartele Brown Harris Stevens si Halstead, a afirmat ca vanzarile inregistrate in cele doua cladiri au majorat pretul mediu al unui apartament cu pana la 500.000 de dolari (338.000 de euro).
Miller a declarat ca nu a mai intalnit astfel de majorari de preturi pe piata din Manhattan din anul 2000, cand cumparatorii au investit banii obtinuti de pe urma boom-ului dotcom in apartamente.
Brokerii imobiliari afirma ca acest ritm de crestere nu va fi sustinut si in 2008, deoarece unii cumparatori vor avea probleme in a obtine credite ipotecare, iar brokerii de pe Wall Street vor primi bonusuri mai mici decat in 2007.
"Nu prevad ca in 2008 sa existe o crestere, ci mai degraba ca piata va fi constanta", a declarat Dottie Herman, presedinte al Prudential Douglas Elliman.
Apartamentele detinute de asociatii de locatari (co-ops) sunt situate mult in urma celor individuale (condos) din punct de vedere al performantelor financiare. Conform raportului efectuat de Prudential Douglas Elliman, pretul mediu al unui apartament individual a crescut cu 17,8% in trimestrul patru al lui 2007 fata de aceeasi perioada a anului precedent, in vreme ce pretul unui apartament in regim de asociatie a crescut cu numai 9,1%. Miller declara ca scaderea de 26,2% din stocul apartamentelor detinute de asociatii se datoreaza deciziei unora dintre proprietari, care au scos de pe piata apartamentele respective, asteptand preturi mai bune in primavara.
Cu toate acestea, analistii subliniaza ca piata generalista s-a dezvoltat la fel ca aceea de lux. De fapt, jumatate din vanzarile din Manhattan au fost vanzari de apartamente sub suma de 828.000 de dolari (560.000 de euro), conform Halstead Property & Brown Harris Stevens.
"Piata nu este mentinuta pe linia de plutire numai de segmentul de lux, cererea este mare si in afara acestuia", a declarat Diane Ramirez, presedinte al Halstead Property.
Cumparatorii au platit sume foarte mari pentru locuintele din cartierul Harlem, unde preturile la apartamentele detinute individual au ridicat preturile medii cu 93%, respectiv 895.000 de dolari (606.000 de euro). Aceasta scumpire se datoreaza in mare parte constructiilor noi aparute in ultimii ani. Apartamentele din noua cladire de pe Central Park North 111, care reprezinta 21 din cele 108 vanzari din Harlem s-au vandut la preturi in jur de 2,2 milioane de dolari (1,5 milioane de euro).
Unele din cartierele vecine cu Manhattanul dau deja semne de regres. Pretul mediu al apartamentelor din Inwood au scazut cu 4%, pana la 299.000 de dolari (202.000 de euro) in ultimul an, iar cele din Hudson Heights au scazut cu 5%, pana la 412.500 de dolari (280.000 de euro), conform datelor furnizate de Halstead Properties.
Barak Dunayer, presedinte al agentiei imobiliare Barak Realty, afirma ca preturile au fost scazute in ultimul timp si ca tot mai putini proprietari isi scot casele la vanzare.
In timp ce apartamentele din Brooklyn s-au vandut la preturi de circa 661.000 de dolari (447.000 de euro) in 2007, in comparatie cu 613.000 de dolari (415.000 de euro), anul precedent, alte segmente de piata au avut parte de o perioada de declin. Pretul mediu al unui apartament cu doua dormitoare in Park Slope a scazut cu 4%, pana la 637.000 de dolari (432.000 de euro). Preturile medii pentru apartamentele cu doua dormitoare din Fort Green sau Clinton Hill au scazut anul trecut cu pana la 14%, atingand 462.000 de dolari (313.000 de euro).
Pamela Liebman, presedintele Grupului Corcoran, care a studiat rapoartele referitoare la piata imobiliara din Manhattan, atribuie scaderea preturilor vanzarilor mai putine din sectorul apartamentelor scumpe din cladirile noi. De asemenea, Liebman afirma ca stabilitatea pietei din Brooklyn se datoreaza lipsei schimbarilor bruste de pret din ultimii ani.
"Brooklyn si-a demonstrat maturitatea anul acesta printr-o crestere graduala, stabila", a mai declarat Pamela Liebman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO