Business Internaţional

Preturile companiilor au crescut pana la un nivel "extrem de ridicat"

11.05.2007, 18:48 13

3i Group, cel mai mare fond european de investitii listat, a inregistrat a patra crestere anuala consecutiva a valorii activelor pe fondul castigurilor mai mari realizate in industria investitiilor private, scrie Bloomberg.
Valoarea neta a activelor 3i a avansat cu 26%, pana la 932 de pence (13,7 euro) pe actiune in anul fiscal incheiat pe 31 martie, a anuntat compania cu sediul la Londra. Cresterea a depasit media estimarilor a cinci analisti intervievati de Bloomberg, de 903 pence pe actiune.
Preturile companiilor au crescut pana la un nivel "extrem de ridicat", alimentate de o abundenta de preluari cu grad ridicat de indatorare, a declarat CEO-ul 3i, Philip Yea.
El, impreuna cu seful departamentului de buyout al Allianz, Thomas Puetter, au avertizat in legatura cu cresterea creditelor legate de operatiunile de achizitii cu grad ridicat de indatorare. Desi sporeste valoarea activelor 3i si profitabilitatea vanzarilor sale, aceasta tendinta majoreaza costurile legate de viitoarele investitii si risca sa afecteze castigurile viitoare.
3i a obtinut castiguri record de 2,4 miliarde de lire sterline (3,5 mld. euro) din vanzarea investitiilor, in crestere cu 10% fata de anul anterior.
Compania a cheltuit 1,58 miliarde de lire sterline (2,3 mld. euro) pe noi investitii, cu 42% mai mult decat in anul anterior. 3i a achizitionat diverse companii, de la compania de transport maritim Dockwise Transport pana la Enterprise, o companie britanica ce se ocupa de conductele pentru utilitati.
"Exista, in mod evident, un volum mare de lichiditati pe piata, iar mediul este extrem de competitiv", a declarat Yea.
"Ne este destul de greu, insa daca esti selectiv si depui eforturi, poti obtine niste investitii bune."
3i a inregistrat o rentabilitate de 54% legata de operatiunile de achizitii cu grad ridicat de indatorare in anul fiscal incheiat pe 31 martie. Investitiile mai riscante au generat pierderi de 6%.
3i va returna 800 mil. lire sterline investitorilor din moment ce profitul pe care l-a obtinut din vanzarea de active a lasat-o cu un volum prea mare de lichiditati si unul prea redus de datorii.
Actiunile companiei au inregistrat pe 9 mai o scadere de 14 pence, sau 1,2%, pana la 1.169 de pence la Bursa din Londra, plasand valoarea acesteia la aproximativ 5,4 miliarde de lire sterline.
Creata dupa cel de-al doilea razboi mondial de primul-ministru Clement Attlee pentru a opera investitii in companii mici, 3i este in cautare de companii subevaluate, cazute in dizgratie sau companii aflate la inceput de drum care promit o dezvoltare rapida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO