Business Internaţional

Preturile din Ucraina au urcat cu 30% intr-un an

09.06.2008, 19:51 7

Inflatia din Ucraina a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere de peste un deceniu luna trecuta, pe fondul cresterii preturilor la alimente si energie pe plan global si in conditiile in care guvernul tarii a majorat cheltuielile sociale, scrie Bloomberg.
Rata anuala a inflatiei a urcat pana la 31,1% in luna mai, de la nivelul de 20,2% inregistrat cu o luna in urma, cea mai ridicata rata din Europa, a anuntat comitetul de statistica de stat cu sediul la Kiev.
Economistii anticipasera o crestere a ratei pana la 32%, conform mediei estimarilor a 11 economisti intervievati de Bloomberg. Preturile de consum au avansat cu 1,3 procente in luna mai comparativ cu aprilie, in timp ce preturile la producator au crescut cu 3,7 procente, conform datelor anuntate de comitetul de statistica.
Guvernul Ucrainei, tara in care 3,7 milioane de oameni traiesc in saracie, conform estimarilor avansate de Banca Mondiala, nu a reusit pana acum in acest an sa reduca rata medie a inflatiei de la nivelul de 16,6% inregistrat anul trecut. Oficialii guvernului si ai bancii centrale s-au angajat sa reduca inflatia in scopul mentinerii stabilitatii economiei, in conditiile in care fosta republica sovietica isi intareste legaturile economice cu Uniunea Europeana.
Banca centrala ucraineana si-a majorat rata de referinta a dobanzii pana la 12 procente, de la 10 procente in luna aprilie, si a intarit moneda locala cu 4 procente pe 21 mai in incercarea de reducere a cresterilor de preturi. Banca centrala anticipase anterior ca rata inflatiei se va situa sub 20 de procente in acest an. Ministrul ucrainean al economiei, Bohdan Danilishin, si-a luat angajamentul pe 4 iunie sa impinga rata inflatiei sub nivelul de 16,6 procente atins anul trecut. Guvernul tarii, care intentioneaza sa mentina rata inflatiei sub pragul de 10 procente, ar putea esua in atingerea acestei tinte pentru al cincilea an consecutiv.
Accelerarea cresterii preturilor pune in pericol ratingurile de credit ale Ucrainei, cat si ale altor tari cu piete emergente, a anuntat agentia de rating Fitch Ratings pe 27 mai.
In aprilie, guvernatorul bancii centrale a Ucrainei, Volodimir Stelah, caracteriza inflatia drept "o amenintare reala" si declara ca guvernul ar trebui sa reduca cheltuielile sociale in scopul mentinerii sub control a cresterilor de preturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO