Business Internaţional

Prima data a reparat o racheta, acum toata firma

Prima data a reparat o racheta, acum toata firma
26.06.2003, 00:00 19

Presedintele si viitorul director executiv al companiei Raytheon Co., William Swanson, era director de fabrica in 1983 cand a primit misiunea de a repara sistemul anti-racheta Patriot produs de companie.
Acesta nu rezistase testelor in parte pentru ca radarul nu depista tintele cu corectitudine, spune Don Ifante, un general in rezerva ce se ocupa la acea vreme de sistemul Patriot pentru armata Statelor Unite. Swanson a inchis fabrica timp de o zi si i-a chemat pe cei din cadrul armatei pentru a le explica muncitorilor ce nu functioneaza corect. Apoi s-a asigurat ca inginerii care proiectasera sistemul lucreaza cu angajatii in sectia de productie. In 1987, Raytheon a castigat un contract in valoare de 3,5 miliarde de dolari pentru productia acestui sistem.
Acum, noua misiune a lui Swanson este redresarea intregii companii Raytheon, al patrulea mare contractor din cadrul sectorului de aparare al Statelor Unite, cat si recastigarea increderii investitorilor in aceasta companie. Swanson, in varsta de 54 de ani, ce va prelua conducerea companiei pe 1 iulie, spune ca va reusi sa-si duca la bun sfarsit misiunea prin concentrarea atentiei asupra calitatii si prin realizarea proiectelor in conformitate cu termenul limita si bugetul alocat. "Am invatat ca poti afla care sunt problemele unei companii coborand la cel mai de jos nivel al acesteia," a declarat Swanson. Increderea actionarilor a scazut in timpul mandatului actualului director executiv al companiei, Daniel Burnham. Astfel, vanzarile au scazut timp de trei ani consecutivi din momentul in care acesta a preluat conducerea companiei in decembrie 1998. Profitul net a inceput sa scada, iar in ultimii doi ani compania a inregistrat numai pierderi nete.
Au existat o serie de factori ce au determinat aceste rezultate negative, printre care costurile prea mari legate de activitatea celor doua centrale energetice construite de companie, pierderile inregistrate de divizia de aparate de zbor destinate oamenilor de afaceri, cat si cele trei anchete desfasurate de Comisia de reglementare a pietelor (SEC).
Raytheon a inregistrat pierderi nete de 640 milioane de dolari anul trecut, iar vanzarile acesteia s-au ridicat la 16,8 miliarde de dolari, in scadere de la 19,4 miliarde de dolari in 1998, cand profitul net a fost de 844 milioane de dolari.
Marty Pollack, analist in cadrul NWQ Investment Management Co. din Los Angeles, considera ca Swanson poate obtine rezultate bune. Divizia de aparare a companiei si-ar putea majora vanzarile cu 8 pana la 10% pe an, a aratat Pollack, iar profitul operational poate creste cu 10 pana la 12% pe an, a adaugat acesta. Brian Hannon, fund manager in cadrul Delaware Investments, considera ca Swanson este capabil sa reafirme accentul pus de companie pe sectorul de aparare si sa redreseze increderea investitorilor.
Swanson l-a ajutat pe Burnham sa implementeze controale ale calitatii si sa puna un accent sporit pe masurarea performantelor companiei cu ajutorul acelorasi instrumente folosite de clientii acesteia din cadrul Departamentului american al Apararii. Ca urmare a acestor eforturi a scazut numarul programelor realizate cu intarziere sau a celor care depasesc bugetele fixate.
In plus, experienta de care dispune Swanson in domeniul ingineriei va spori capacitatea companiei de a efectua estimari realiste cu privire la costurile proiectelor, a declarat Paul Kaminski, sub-secretar in sectorul apararii intre anii 1994-1997.
Pe de alta parte, anchetele desfasurate de SEC cu privire la activitatea si rapoartele contabile ale companiei nu vor reprezenta un obstacol pentru Swanson pentru ca doua dintre acestea au fost incheiate deja, iar a treia nu se va solda cu rezultate negative.
Ca urmare a succesului obtinut in cadrul fabricii Patriot din Andover a companiei, Swanson a fost avansat in pozitia de vice-presedinte in 1987. Iar scopul declarat al acestuia dupa preluarea conducerii companiei este acela de a "cladi si dezvolta aceasta companie". catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO