Business Internaţional

Prima reacţie a noului premier: „Italia va muri dacă înghite doar austeritate“

Laszlo Andor, comisarul european pentru afaceri sociale: „Doar cu economisire nu se ajunge la creştere economică“
 Foto: AFP

Laszlo Andor, comisarul european pentru afaceri sociale: „Doar cu economisire nu se ajunge la creştere economică“ Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

30.04.2013, 19:13 393

Noul guvern al Italiei a pornit în forţă în marşul promisiunilor, pre­mierul Enrico Letta anunţând că agenda de guvernare cuprinde eli­minarea unor taxe nepopulare, creş­terea ajutoarelor pentru nevoiaşi şi fa­cilitarea obţinerii cetăţeniei pentru copiii imigranţilor născuţi în Italia. Dar prima măsură pe care o va lua va fi reducerea salariilor parlamentarilor.

Discursul premierului a fost lung şi „melodios“ pentru partenerii de guvernare, dar lipsit de detalii şi a amintit de promisiunile antiausteritate făcute în campania electorală de preşedintele francez François Hollande. Popularitatea lui Hollande este acum la cote minime, în parte deoarece realitatea economică l-a făcut să-şi încalce promisiunile.

„Vom muri dacă înghiţim doar austeritate. Politicile de creştere nu mai pot aştepta“, spus Letta într-un discurs ţinut în faţa parlamentarilor. El a notat că economa ţării este într-o situaţie „serioasă“ după o decadă de stagnare, scrie agenţia Thomson Reuters.

Premierul a promis totuşi că va respecta angajamentele bugetare asumate în faţa partenerilor europeni. Dar ministrul industriei Flavio Zanonato a mers mai departe spunând că Italia vrea să renegocieze pactul de stabilitate, care impune disciplina bugetară în zona euro.

Fără impozit pe locuinţe

Într-o secţiune a discursului aşteptată cu nerăbdare de majoritatea italienilor şi de fostul premier Silvio Berlusconi – acum partener la guvernare, Letta a anunţat că guvernul va suspenda colectarea taxei pe locuinţe, avută în plan de fostul şef al cabinetului Mario Monti pentru luna iunie, şi că nu va majora cota TVA. Premierul nu a explicat cum va acoperi veniturile bugetare astfel pierdute. Eliminarea taxei pe locuinţe a fost un punct central al campaniei electorale a lui Berlusconi.

De asemenea, agenda de gu­vernare prevede încurajarea angajării tinerilor prin reducerea impozitelor pe salarii şi alte facilităţi fiscale, relaxarea regulilor privind pensionarea pentru a face mai graduală aplicarea lor şi acordarea de burse de merit pentru studenţi.

Letta a explicat că infiinţarea de locuri de muncă este prioritatea gu­vernului. Însă el nu a menţionat nimic despre reforme pentru libera­lizarea pieţei muncii sau serviciilor, două capitole sensibile pentru italieni la care economia este foarte necompetitivă, potrivit Financial Times.

„Discursul a fost muzică pentru urechile noastre“, a declarat Angelino Alfano, secretarul general al Partidului Oamenilor Liberi condus de Ber­lusconi. El este acum ministru de interne şi vicepremier.

Protecţie socială mai extinsă

Premierul a subliniat, totodată, că Italia trebuie să-şi reformeze sistemul de protecţie socială depăşit şi ina­decvat.

„Avem nevoie de un sistem de protecţie socială mai universal, mai concentrat pe tineri şi femei, pe care să-l extindem la cei care nu sunt acum acoperiţi, în special la angajaţii temporari“, a spus Letta. El moş­te­neşte o economie aflată probabil în al optulea trimestru consecutiv de rece­siune şi trebuie să câştige încrederea electoratului italian care a respins austeritatea lui Monti în alegerile din februarie. Italienii şi-au dat un sfert din voturi Mişcării de 5 Stele, o formaţiune politică nouă care cere reevaluarea statutului Italiei de membru al zonei euro, scrie Bloomberg.

Letta a subliniat orientarea pro-europeană a guvernului său şi a spus că va face presiuni pentru o unitate mai strânsă în „Stalele Unite ale Europei“.

„În Europa şi la nivel interna­ţional, Italia va găsi strategii pentru stimularea creşterii fără a compromite procesul necesar de restructurare a finanţelor publice“, a afirmat pre­mie­rul.

Şeful noului cabinet a pornit ieri într-o campanie de autopromovare în care vizitează Berlinul, Bruxellesul şi Parisul.

Comisia Europeană îi cere Germaniei să majoreze salariile

Comisarul european pentru afaceri sociale Laszlo Andor i-a cerut Germaniei să majoreze salariile pentru a stimula cererea internă şi a ajuta astfel alte ţări din zona euro să exporte mai mult, scrie EUobserver.

„Doar cu economisire nu se ajunge la creştere economică”, a spus Andor, notând că este nevoie o trecere de la tăieri bugetare şi austeritate la stimularea economiei pentru ca ţările de la periferia zonei euro să fie ajutate să treacă peste criză. Comisarul a pledat pentru ca statelor precum Spania, Italia şi Franţa să li se dea mai mult timp pentru a aduce deficitul bugetar la nivelul cerut de regulile UE. Altfel, toate aceste ţări nu vor face decât să acumuleze datorii, a avertizat Andor.

Oficialul CE a menţionat, de asemenea, necesitatea stabilirii unui salariu minim pe economie în Germania, măsură prin care s-ar majora salariile şi stimula consumul în cea mai mare economie europeană.

„Belgia şi Franţa s-au plâns de salariile de dumping din Germania” , a adăugat Andor, un economist de stânga din Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO