Business Internaţional

Primii cazuti in razboiul dintre Marks & Spencer si Philip Green

02.06.2004, 00:00 15

Decizia grupului  Marks & Spencer de a-l numi pe Stuart Rose in functia de director executiv, indica planurile celui mai mare retailer din industria textila de a respinge oferta de preluare a miliardarului Phlillip Green, afirma unii analisti citati de Bloomberg.
Compania londoneza l-a numit pe Rose, alaturi de presedintele interimar Paul Myners si de fostul coleg al lui Rose Charles Wilson, in consiliul de administratie. Roger Holmes, fostul director executiv, va parasi functia detinuta, impreuna si cu presedintele Luc Vandevelde. Actiunile Marks & Spencer au crescut cu pana la 2,9%.
Rose, in functiile anterioare detinute la retailerii Arcadia si Bhs, a fortat pretendentii sa isi majoreze ofertele pentru a putea prelua controlul. Marks & Spencer, care valoreaza 8,3 miliarde lire sterline pe bursa londoneza, poate primi o oferta din partea lui Green, in decursul urmatoarelor zile. El a declarat saptamana trecuta ca va face o oferta, fiind  pentru a doua oara in mai putin de 5 ani cand incearca preluarea companiei.
Green este de parere ca situatia nu s-a schimbat, in contextul numirii lui Rose in postul de director executiv. "Noi ii uram mult noroc", a adaugat excentricul miliardar.
Abordarea lui Green survine la numai doua zile dupa ce Holmes a raportat ca previziunile privind cresterea vanzarilor nu s-au adeverit. Marks & Spencer are de suferit de pe urma reorientarii clientilor catre alte companii rivale, cum ar fi Next Plc., care ofera haine la moda in lanturi de supermarketuri mai ieftine, cum ar fi Asda, al grupului Wal-Mart.
Rose si-a inceput cariera la Marks & Spencer in 1971 si a ramas in cadrul retailerului timp de 18 ani, ocupand mai multe functii, printre care si director comercial al grupului. Ulterior, a lucrat la retailerii britanici Burton si Iceland, inainte de a deveni director executiv la Arcadia in noiembrie 2000.
Rose este omul potrivit pentru aceasta pozitie, declara Iain McDonald de la Numis Securities. Este o mutare foarte buna din partea Marks & Spencer si singura sansa pe care o au sa isi mentina cota de piata. Rose produce bani pentru companiile la care lucreaza. A facut bani la Arcadia, a facut bani si la Argos, a afirmat McDonald.
In anul 1998, Rose i-a facut pe cei de la GUS Plc. sa majoreze oferta initiala de preluare a grupului Argos de la 1,6 miliarde de lire la 1,9 miliarde lire. Phillip Green a trebuit sa isi creasca oferta pana la 772 milioane lire pentru pentru Arcadia, proprietarul Top Shop, Dorothy Perkins si Burton, dupa ce Rose a refuzat oferta initiala.
Rose a parasit Arcadia la sfarsitul anului 2002, dupa preluarea de catre compania lui Phillip Green.
Green, care se afla pe pozitia a 84-a in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 5 miliarde dolari, potrivit Forbes, si va trebui sa faca o oferta de preluare care va depasi suma de 9 miliarde lire, apreciaza analistii.
Intr-o dialog prin intermediul telefonului cu reporterii, Rose a declarat ca, in cazul in care va aparea o oferta din partea lui Green, consiliul de administratie al M & S o va lua in considerare. Gigantul din retail a anuntat saptamana trecuta ca profitul pe a doua jumatate a exercitiului financiar a crescut cu 8,5% din cauza furnizorilor de peste ocean, mai ieftini, si a reducerii costurilor ca raspuns la scaderea vanzarilor.
Pe langa echipa manageriala formata din Rose, Myners si Wilson, Marks & Spencer a precizat ca un alt fost coleg al lui Rose se va alatura conducerii, si anume Steven Sharp.
In cursul lunii trecute, oficiali ai Marks & Spencer au afirmat ca fostul presedinte al companiei, Vandevelde, va renunta la postul pe care il ocupa pentru a-si dedica timpul retailerului Carrefour S.A., unde este membru al consiliului de administatie, dupa ce a fost criticat ca a combinat in prea mare masura timpul aferent fiecarei obligatii a sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO