Business Internaţional

Privatizarea Gaz de France, in curs de a fi aprobata

05.10.2006, 18:30 17

Autoritatile franceze au votat in favoarea aprobarii legislatiei pentru privatizarea Gaz de France, ceea ce va inlesni fuziunea companiei din domeniul gazelor naturale cu Suez, relateaza International Herald Tribune.
Senatul francez, unde partidul de guvernamant de centru-dreapta al presedintelui Jacques Chirac depinde de sprijinul conservatorilor pentru a se bucura de majoritate, va incepe dezbaterea proiectului de lege pe 10 octombrie.
Principalul partid de opozitie, Partidul Socialist, a anuntat ca va anula aceasta decizie in cazul in care va prelua puterea in cadrul alegerilor de anul viitor. "Vom reveni asupra privatizarii GDF", a declarat Francois Hollande, lider al Partidului Socialist, care a cerut in schimb ca GDF sa fuzioneze cu fosta companie-sora, Electricite de France.
Inainte de vot, mii de salariati din sectorul energetic au protestat in Paris. GDF a anuntat ca aproximativ 17% din forta sa de munca s-a aflat in greva marti.
Premierul Dominique de Villepin spune ca fuziunea GDF cu compania de utilitati Suez, in urma careia participatia statului de 80% in cadrul GDF va fi redusa la putin peste o treime, va contribui la mentinerea securitatii furnizarii de energie in Franta prin crearea unui nou campion industrial.
Sindicatele si partidele de opozitie se tem ca privatizarea va eroda securitatea locurilor de munca in cadrul GDF si va genera preturi mai mari la gaze. Fuziunea a fost anuntata in acest an pe fondul unor speculatii privitoare la faptul ca firma italiana Enel ar putea sa depuna o oferta pentru Suez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO